Καταστροφική χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου τη μεταβίβαση των αγροτικών δανείων σε funds παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέσπισε τη σχετική δυνατότητα μέσω του «νόμου Σταθάκη».

Ο Αποστόλου διαφοροποιήθηκε από το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του. Πιο συγκεκριμένα, απηύθυνε προτροπή στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς με ληξιπρόθεσμα δάνεια στην πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων: «Στενεύουν τα περιθώρια και ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ δεν έχει άλλες επιλογές. Θα είναι καταστροφή για τον αγροτικό κόσμο η μεταφορά δανείων σε funds». Σε ερώτηση που του ετέθη για το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει δώσει αυτήν τη δυνατότητα, ο Αποστόλου τήρησε και πάλι αποστάσεις. «Η ακίνητη περιουσία των αγροτών έχει μία ιδιαιτερότητα κι έχει διασυνδεθεί με την αξία της αγροτικής παραγωγής. Ελλοχεύει συνεπώς ο κίνδυνος ξεπουλήματος. Είναι διαφορετικό πράγμα η μεταβίβαση ενός αστικού ακινήτου από εκείνο που έχει αγροτικό χαρακτήρα», επιδίωξε να εξηγήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης έκαναν γνωστά τα κύρια χαρακτηριστικά της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων αγροτικών οφειλών προς τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.). Το σύνολο των χρεών ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει τις επόμενες μέρες καθώς αναμένεται και η βεβαίωση των χρεών προς τον ΟΓΑ.

Τα φυσικά πρόσωπα αγρότες θα μπορούν να διακανονίζουν και οφειλές τους προς την Εφορία αλλά και ασφαλιστικές εισφορές. Η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων και επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη και ο νόμος για τα πανωτόκια. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα αποπληρωμής σε 120 δόσεις αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Τέλος, ο Αποστόλου αναφέρθηκε και στις μειώσεις που φέρνει στις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η μείωση στις άμεσες ενισχύσεις εκτιμάται έως τώρα να είναι 3,9%. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη στην Κομισιόν ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις ή και να εξαλειφθούν στους επόμενους μήνες των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, από τους πρώτους υπολογισμούς το ψαλίδι στις επιδοτήσεις των αγροτών θα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.