Ο Οσκαρ Ουάιλντ έγραψε για τη σημασία τού να είναι κανείς σοβαρός και χθες το βράδυ στο ΟΑΚΑ αναδείχθηκε και η σημασία τού να είναι κανείς Τζέιμς!

Είτε ο Λεμπρόν Τζέιμς τα ξημερώματα είτε ο Ντελρόι Τζέιμς το απόβραδο της Κυριακής!

Στην επέτειο του ιωβηλαίου από το έπος του 1968 στον εκ της Γουιάνα ορμώμενο φόργουορντ έλαχε ο κλήρος να γίνει ο απροσδόκητος ήρωας μιας μαγικής βραδιάς που η ΑΕΚ την καρτέραγε από τις 11 Απριλίου του 2000 και η οποία προσπόρισε στην Ελλάδα το 189ο ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Αφού λοιπόν παρέλασαν από τη σκηνή κάμποσοι υποψήφιοι και δυνητικοί MVP, εμφανίστηκε αίφνης ο αδερφός του (πρώην παίκτη του Ολυμπιακού και πρωταθλητή Ευρώπης το 2014 με τη Μακάμπι) Σον Τζέιμς και καθάρισε την μπουγάδα, σε ένα déjà vu από το βράδυ της Παρασκευής.

Στην εκπνοή του ημιτελικού με τη Μούρθια ο αριστερόχειρας combo φόργουορντ της ΑΕΚ έβαλε μια ελεύθερη βολή (77-75) που αποδείχθηκε χρυσή και στη συνέχεια αναχαίτισε τον Ρόχας, ενώ χθες το πήρε σχοινί – κορδόνι και μάλιστα αγωνιζόμενος ως κατά συνθήκην σέντερ.

Τι έκανε ο Τζέιμς; Η σωστή ερώτηση δεν είναι αυτή, αλλά τι δεν έκανε!

Στα 17 δευτερόλεπτα με το σκορ στο 94-97 και μετά τα απανωτά instant replays των διαιτητών ανάγκασε τον Ντι Τζέι Κούπερ να δει τον ουρανό σφοντύλι με την τάπα που του έριξε σε σουτ τριών πόντων…

Στα 11 δευτερόλεπτα έκλεψε την μπάλα από τον Τζέραλντ Ρόμπινσον και τον εξώθησε κιόλας σε φάουλ…

Και στο καπάκι, με ολύμπια ψυχραιμία, ευστόχησε στις δυο βολές που αποκόμισε από το φάουλ και σφράγισε τον θρίαμβο της ΑΕΚ!

Ε, όλα αυτά δεν είναι ούτε λίγα ούτε ευκαταφρόνητα για έναν τελικό ο οποίος παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή και τη συνεχή πρωτοπορία της ΑΕΚ έμελλε να κριθεί στις λεπτομέρειες για τις οποίες εντέλει φρόντισε επιμελώς ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Αϊλαντ.

Ο Τζέιμς γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 1987 στην Μπερμπίτσε της Γουιάνα και όταν το 1990 οι γονείς του μετανάστευαν στις ΗΠΑ μαζί με τα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά τους τον άφησαν πίσω μαζί με τα άλλα δυο αδέρφια του! Τρία χρόνια αργότερα σε ηλικία επτά ετών ο Ντελρόι έφτασε στο Μπρούκλιν όπου μέχρι να ενηλικιωθεί ζούσε ολημερίς και ολονυχτίς με τον φόβο των συμμοριών που λυμαίνονταν την περιοχή και βάραγαν στο ψαχνό!

Δεν τον κάλεσε ο Μάρτιν Σκορτσέζε το 2002 μαζί με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, τον Ντάνι Ντέι Λιούις και την Κάμερον Ντίαζ για να πρωταγωνιστήσει κι ελόγου του στην ταινία «Gangs of New York», αλλά τον πήρε ο Ντράγκαν Σάκοτα για να παίξει έναν άλλο ρόλο και δεν μετάνιωσε για την επιλογή του.

Ντράγκαν Σάκοτα: Συνώνυμο της ΑΕΚ

«Σκόραρε και ο…κόσμος. Πραγματικά κάποια καλάθια ένιωθες ότι τα έβαλαν οι φίλαθλοί μας, που ήταν απίστευτοι. Θα μείνουμε στην ιστορία. Δεν μας πίστευε κανείς στην αρχή, αλλά το δύσκολο ήταν να διαχειριστούμε την κατάσταση όταν όλοι άρχισαν να πιστεύουν σε μας».

Ο Ντράγκαν Σάκοτα έγραψε ιστορία και είναι ο κορυφαίος τεχνικός στην ιστορία της ΑΕΚ και όπως είπε: «Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος τίτλος μας, αλλά εμένα με ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε τη δημιουργία μιας ομάδας που θα συνεχίσει να τους διεκδικεί» κατέληξε ο τεχνικός της ΑΕΚ που είχε αλλάξει στη συνέντευξη Τύπου, αφού τον είχαν μπουγελώσει οι παίκτες του !

Δίπλα του ο MVP του τελικού Μάικ Γκριν παραδέχτηκε: «Δεν ήμουν καλός την Παρασκευή, το ήξερα και ήθελα να επανορθώσω. Χρωστούσα κάτι στους συμπαίκτες. Στον τελικό ένιωθα πολύ καλά και προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Νομίζω τους αποζημίωσα».

Ο αρχηγός Σάκοτα μίλαγε για τρελά συναισθήματα από μια χρονιά με ιστορικό νταμπλ τροπαίων την ώρα που είχαν σηκώσει στα χέρια τον πρόεδρο Μάκη Αγγελόπουλο, που ήταν επίσης τρελός από χαρά. Με τον Μάνι Χάρις να χαρίζει τη φανέλα του σε έναν επτάχρονο φίλο της ΑΕΚ.