Εχει πλήρως προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα ο Μανόλο Χιμένεθ. Γελάει όπως οι Ελληνες, έχει τις εκρήξεις του λαού μας και παράλληλα τη ζεστασιά και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Το αν είναι καλός ή κακός προπονητής είναι δεύτερη κουβέντα και θα τη δούμε παρακάτω. Για αρχή, ας σταθούμε στον τρόπο σκέψης του.

Τι έκανε μόλις οριστικοποιήθηκε η κατάκτηση του τίτλου από την ΑΕΚ; Αφιέρωσε την επιτυχία της Ενωσης στον μικρό φίλο της ομάδας, τον Ανδρέα, ένα παιδί που δίνει τη δική του μάχη. Δεν παρέλειψε μάλιστα να επισκεφθεί τον πιτσιρικά, κάτι που έχει κάνει και άλλες φορές, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γιατί αυτό μετρά και άλλωστε, οι δυο τους έχουν οικοδομήσει μια ζεστή σχέση. Πώς ενήργησε ο ισπανός προπονητής της ΑΕΚ λίγες ώρες μετά την απονομή και τα επινίκια; Ζήτησε ένα μετάλλιο εξτρά ώστε να το δώσει στον Ανδρέα. Ενα μετάλλιο πρωταθλητή για τον νεαρό πρωταθλητή! Ολο αυτό δεν το «πουλά» ο Χιμένεθ. Το νιώθει, το βγάζει με τρόπο αληθινό και άλλωστε, όλοι στα ενδότερα της ομάδας έχουν να λένε για το πραγματικό ενδιαφέρον του κόουτς και τα εντυπωσιακά ψυχικά του χαρίσματα. Αυτή την εποχή, ο Μανόλο αποτελεί το ωραίο πρόσωπο της ΑΕΚ. Με τις έξυπνες ατάκες του, όπως αυτή που είπε πρόσφατα για το ντόπινγκ κοντρόλ («ας κάνουν και στους προπονητές, γιατί κάποιες φορές λέμε πράγματα που δεν πρέπει»), την επικοινωνία του με τους ποδοσφαιριστές, τη σωστή δουλειά στα αποδυτήρια και τον αγωνιστικό χώρο. Προ ετών, δεκαετία του ’90 ήταν, με την ΑΕΚ στο απόγειο της δόξας της και τον Δημήτρη Μελισσανίδη να μη διστάζει να λέει πως δέχεται και τα λάθη του Μπάγεβιτς –δεν παίζει ρόλο στην αγάπη του. Αυτό ίσως χρειάζεται να κάνουν και τώρα όλοι με τον Χιμένεθ, γιατί παρά τα όποια σφάλματά του και ορισμένες περιπτώσεις με εμφανή φάουλ στη συμπεριφορά του, ο άνθρωπος έδειξε έργο όλες τις σεζόν που εργάστηκε στα Σπάτα.

Και επειδή καλό είναι να βλέπουμε τι συμβαίνει αλλού, ιδού μια είδηση: ο Ζοζέ Μοράις απολύθηκε από τη Μπάρνσλεϊ καθώς η αγγλική ομάδα δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία και υποβιβάστηκε στη League 1. Ναι, πρόκειται για τον Πορτογάλο που κάποιοι προ ετών τον πλάσαραν για προπονητή ικανό να σταθεί στον πάγκο της ΑΕΚ. Ηταν οι εποχές των πειραμάτων. Ή αν προτιμάτε των στοιχημάτων με τη γνωστή κατάληξη. Δεν κάνουν όλοι για όλα τα πόστα. Υποθέτουμε ότι ήδη έχουν αντιληφθεί ότι οι πολλές και άσκοπες αλλαγές μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν.