Να φέρει την αντιπολίτευση στο τραπέζι των συζητήσεων, ανοίγοντας και πάλι θέμα εκλογικού νόμου επιδιώκει η κυβέρνηση, με αφορμή –αυτή τη φορά –την πρόταση για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών. Ο κυρίως στόχος ωστόσο δεν είναι άλλος από την επαναφορά του θέματος της απλής αναλογικής, ώστε έπειτα από πολιτική συζήτηση και πιθανόν νέους συσχετισμούς να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους ώστε να ισχύσει από αυτές τις εκλογές.

Αφορμή για την πυροδότηση της συζήτησης αποτέλεσαν οι πληροφορίες που θέλουν τον Πρωθυπουργό να εξετάζει την κατάτμηση εκλογικών περιφερειών στην Αττική με βάση διάφορα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών. Τις σχετικές πληροφορίες αποκάλυψε η κυριακάτικη «Αυγή», στο δημοσίευμα της οποίας γίνεται λόγος για κατάτμηση της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, της Β’ Αθηνών, σε τρεις ή τέσσερις μικρότερες περιφέρειες. Τα ίδια σενάρια περιλαμβάνουν την κατάτμηση, σε δύο μικρότερες, και της Περιφέρειας Αττικής.

ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ. Τα σχετικά σενάρια έχει επεξεργαστεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έπειτα από συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και είναι προφανές ότι με κάθε ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ πετά το μπαλάκι στη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, για τη συνέχεια της συζήτησης που στο τέλος έχει την «απλή αναλογική».

Αλλωστε ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή», όταν ερωτάται για πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ, μάλλον σπεύδει να απλώσει το χέρι, αφού σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα μιας ουσιαστικής συζήτησης με το Κίνημα Αλλαγής, εάν ενδιαφερόταν να επανατοποθετηθεί για τον χρόνο εφαρμογής της απλής αναλογικής. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορεί να συμβάλει στην εξορθολογικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας».

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ. Για την ώρα πάντως παραμένει άγνωστο το πότε θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει σύντομα. Αγνωστο επίσης παραμένει το αν η συζήτηση θα αφορά μόνο αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες ή θα έρθει πακέτο με το θέμα της απλής αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να ανοίξουν τη συζήτηση και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και πως άμεση απόρριψη από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά μιας τέτοιας συζήτησης δεν θα είναι εύκολη, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της κατάτμησης της Β’ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι ημέρες (η προηγούμενη στην ΕΡΤ) που ο Πάνος Σκουρλέτης απευθύνεται στον σοσιαλιστικό χώρο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Με δεδομένο πάντως ότι το ΚΚ και τα μικρότερα κόμματα ίσως αντιμετωπίσουν δυσκολίες ως προς την εκλογή συγκεκριμένων υποψηφίων, είναι πιθανόν να μη στηρίξουν μια τέτοια επιλογή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως όταν ερωτήθηκε (Αθήνα 9.84) αν επιβεβαιώνει ότι μελετώνται σενάρια για κατάτμηση περιφερειών, διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και πέταξε το μπαλάκι στον αρμόδιο υπουργό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν επεξεργασίες, υπάρχουν ιδέες, δεν υπάρχουν ωστόσο αποφάσεις. Αυτές θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο υπουργό, εφόσον υπάρξει μια τέτοια προοπτική από την ίδια τέτοια απόφαση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω σε σχέση με αυτό».