Δεν είναι θεριό για να τρομάζει την ΑΕΚ η Μούρθια, αλλά ούτε και του πεταματού ώστε να θεωρούν οι κυπελλούχοι Ελλάδος πως την έχουν για… ελαφρύ βραδινό!

Ενατη στο ισπανικό πρωτάθλημα με 16 νίκες και 15 ήττες, η αντίπαλος της ΑΕΚ εδρεύει σε μια πόλη που ανακαλεί εξόχως δυσάρεστους συνειρμούς στο ελληνικό μπάσκετ, ελέω της αποτυχίας της Εθνικής στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 1992.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα φόρεσε τη φανέλα της ο Νίκος Βετούλας (μαζί με τον Σλοβένο, νυν σταρ του ΝΒΑ, Γκόραν Ντράγκιτς), πρόπερσι καθόταν στον πάγκο της ο Φώτης Κατσικάρης και να που έμελλε να τριτώσει το συναπάντημά της με την ΑΕΚ!

Τι εστί Μούρθια; Μια ισπανική και ως εκ τούτου γρήγορη ομάδα, με δυο πρώην παίκτες ελληνικών ομάδων (Κλουφ/Ρέθυμνο, Σόκο/Τρίκαλα), η οποία στον πρώτο γύρο των πλέι οφ ξεπάστρεψε την κάτοχο του Champions League Tενερίφη και –ιδού ένα σημείο που χρήζει προσοχής –παίζει καλύτερα μακριά από το σπίτι της, απλώς δεν της έχει ξανατύχει να δοκιμαστεί ενώπιον 16.000 θεατών!

Οι άξονες στους οποίους εδράζεται η τακτική της ΑΕΚ στον αποψινό ημιτελικό είναι συγκεκριμένοι:

n Να μην επιτρέψει στους Ισπανούς να βγουν είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, αλλά να τους εγκλωβίσει σε σετ παιχνίδι.

n Στον αντίποδα, να ανοίξει η ίδια το γήπεδο ή εφόσον δεν συμβεί αυτό να έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, σωστές αποστάσεις και υπομονή, ώστε να κουράσει την αντίπαλη άμυνα με επτά-οκτώ πάσες σε κάθε κατοχή.

n Να μην τους δώσει εύκολα τρίποντα και κυρίως στον (πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα) Ολεσον, στον Μπενίτε και στον Χάνα.

n Να μειώσει τις κατοχές τους, μέσω των επιθετικών ριμπάουντ στα οποία φιγουράρουν στην κορυφαία θέση (14,8).

n Να επιβάλει τον ρυθμό της μέσω και του physical game, που απαιτεί σκληράδα και άμυνα στα όρια του φάουλ: κοινώς η ΑΕΚ πρέπει να δώσει μπασκετικό ξύλο και να… δείρει τους Ισπανούς.