Σοβαρούς τριγμούς στην συγκυβέρνηση, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η επίμαχη ρύθμιση για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και ΔΗΣΥ αποσύρουν την κομματική πειθαρχία σε μια ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία υπό τον φόβο των πολλαπλών διαφοροποιήσεων.

Δεδομένου ότι τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει ανοικτά τις εντονότατες αντιρρήσεις τους με την επέκταση του θεσμού της αναδοχής στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ την ίδια στιγμή οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η στήριξη του Ποταμιού θεωρείται πολύτιμη για να μην καταπέσει το επίμαχο άρθρο στην Ολομέλεια σε περίπτωση που ζητηθεί να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Ωστόσο η θετική στάση του Ποταμιού έχει προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής καθώς αρκετοί βουλευτές της Δημοκρατικές Συμπαράταξης, με πρώτο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο εξέφρασαν ανοικτά την διαφοροποίηση τους με τη στάση του Ποταμιού εκτιμώντας πως δεν θα πρέπει να ψηφίσουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες εφόσον δεν τις ψηφίζουν πρώτιστος οι ΑΝΕΛ. Η άποψη αυτή όμως συνάντησε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τάχθηκε υπέρ της επίμαχης ρύθμισης λέγοντας πως υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή νομολογία. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ είναι το γεγονός ότι η εισηγήτρια, Εύη Χριστοφιλοπούλου, που εκφράζει την επίσημη γραμμή του κόμματος επιφυλάχθηκε να ξεκαθαρίσει την στάση της απέναντι στο άρθρο επισημαίνοντας πως δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία.

Την ίδια ώρα, η επίμαχη διάταξη έχει διχοτομήσει και την αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά την χθεσινή συνεδρίαση η εισηγήτρια Κατερίνα Μάρκου είχε ζητήσει την απόσυρση του άρθρου, ενώ σήμερα μετά την δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, πως συμφωνεί με την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου και θα υπερψηφίσει το άρθρο, η ΝΔ άλλαξε στάση λέγοντας πως ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

Τέλος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος διαφοροποιήθηκε απο την επίσημη γραμμή του κόμματος που εκφράζεται με το “όχι” σημειώνοντας πως θα υπερψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση.