Μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση η απελευθέρωση του Τούρκου που συνελήφθη στον Εβρο, εκτιμά η Der Standard, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

Ως «πολιτικό μήνυμα» της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τουρκίας ερμηνεύει η Der Standard την απόφαση απελευθέρωσης του τούρκου εργάτη που συνελήφθη στις Καστανιές του Εβρου κατόπιν παραβίασης των ελληνοτουρκικών συνόρων.

«Η Αθήνα περιμένει τους "ομήρους του Ερντογάν"» τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της η αυστριακή εφημερίδα, επικαλούμενη ελληνικές κυβερνητικές δηλώσεις (συγκεκριμένα του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, που είχε χαρακτηρίσει ομήρους της Τουρκίας τους δύο στρατιωτικούς).

Ο ανταποκριτής εκτιμά ότι πρόθεση της Αθήνας είναι να ωθήσει την Αγκυρα να διευθετήσει το ζήτημα των ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Τουρκία.

«Να υποχωρήσει επιτέλους»

«Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη δύο μήνες έγκλειστοι σε τουρκική φυλακή. Τώρα έπεσε στα χέρια της ελληνικής συνοριοφυλακής τούρκος εργάτης.

Μετά από μία μέρα αφέθηκε ελεύθερος», σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα, αναφέροντας ότι ο τούρκος οδηγός εκσκαφέα φέρεται να είχε εισχωρήσει – κατά λάθος όπως δήλωσε στο δικαστήριο – κατά δέκα μέτρα στο ελληνικό έδαφος.

«Κάτι τέτοιο ήταν παλαιότερα αμελητέο και ξεκαθαριζόταν κατά κανόνα επί τόπου με ταχείες διαδικασίες. Σήμερα έχει καταστεί σοβαρό πολιτικό ζήτημα», σχολιάζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, επισημαίνοντας ότι «οι εντάσεις στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχαν χρόνια να κλιμακωθούν τόσο πολύ».

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «η απελευθέρωση του τούρκου εργάτη θα πρέπει να είναι ένα πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση στην Αγκυρα προκειμένου να υποχωρήσει επιτέλους», δίνοντας αίσια λύση στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών.