Κωμωδία. Αλλά πάνω απ’ όλα ντροπή. Ντροπή στους πολιτικούς και ποδοσφαιρικούς νταραβεριτζήδες. Σε όλους αυτούς που πρωταγωνίστησαν στο αλισβερίσι της δήθεν σωτηρίας του Παναθηναϊκού. Οταν πριν από έναν χρόνο έπεφτε και διαλυόταν για τον ίδιο λόγο ο Ηρακλής. Ο ίδιος υφυπουργός Αθλητισμού ήταν στα πράγματα. Οι ίδιοι φιλεύσπλαγχνοι παράγοντες στη Σούπερ Λίγκα. Προφανώς για όλους αυτούς ο Ηρακλής σε σχέση με τον Παναθηναϊκό είναι μικρή ομάδα. Ο Ηρακλής έχει λίγο κόσμο, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ περισσότερο. Κατά συνέπεια δεν υπήρχε κανένας λόγος να τρέξουμε για να τον σώσουμε. Ο αριστερός μαυρογιαλουρισμός σε όλο του το μεγαλείο. Η κυβέρνηση να αδιαφορεί για τη σωτηρία εκατομμυρίων συνταξιούχων και ανέργων αλλά να ενδιαφέρεται για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού. Αν είσαι νέος και άνεργος αλλά Παναθηναϊκός, να λες κι ευχαριστώ στον Αλέξη που κράτησε την ομάδα σου στη Σούπερ Λίγκα. Εστω κι αν η σύνταξη της γιαγιάς δεν φτάνει για το εισιτήριο του γηπέδου.

Γελοιοποίηση

Μετά την ντροπή, ακολουθεί η κωμωδία. Αντί της ποινής του υποβιβασμού, οι μη αδειοδοτημένες ομάδες θα τιμωρούνται με ποινή αφαίρεσης 6 βαθμών και απαγόρευση μεταγραφών. Θα έχουν το δικαίωμα για μέχρι τρεις μεταγραφές ή ανανεώσεις συμβολαίων ποδοσφαιριστών άνω των 23 ετών. Αν μια μικρή ομάδα δεν πάρει άδεια, πώς θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική και να επιβιώσει στην κατηγορία με -6 βαθμούς και χωρίς μεταγραφές; Αντί να πέσει, δηλαδή, άμεσα θα υποβιβαστεί εκ του ασφαλούς στο τέλος της σεζόν. Η συμμετοχή της θα είναι τυπική. Την ίδια ώρα που ο Γιώργος Βασιλειάδης θέλει να σώσει το ποδόσφαιρο με ασκήσεις επί χάρτου, για Σούπερ Λίγκα 1, των δώδεκα ομάδων και Σούπερ Λίγκα 2, των δέκα, είναι πρωταγωνιστής στη γελοιοποίηση του υπάρχοντος πρωταθλήματος.

Είναι απλό. Είναι βέβαιο ότι αν ο Παναθηναϊκός διέτρεχε πραγματικό κίνδυνο να υποβιβαστεί, ο Γιάννης Αλαφούζος θα πλήρωνε. Αν δεν ήξερε τι θα γινόταν χθες, θα είχε πληρώσει. Τι θα διαπραγματευόταν δηλαδή και τι θα πούλαγε στον Ταϊλανδό (ή οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο αγοραστή) με την ομάδα στη Β’ Εθνική; Ή μήπως θα ήταν εύκολο να σηκώσει το βάρος του υποβιβασμού του Παναθηναϊκού; Μπλόφαρε εκ του ασφαλούς και κέρδισε. Χρόνο και χρήμα. Επειδή ήξερε ότι στο τέλος κάτι θα γίνει. Κι έγινε. Αυτοί που έδειξαν αφελείς ήταν οι αγωνιούντες αθλητικογράφοι: «Κρίσιμες ώρες για τον Παναθηναϊκό, Μεγάλη Πέμπτη για τον Παναθηναϊκό κ.λπ.». Τελικά, όλα ήταν ρυθμισμένα και τακτοποιημένα. Ενδεχομένως μάλιστα να το έκαναν δύσκολο για να του δώσουν μεγαλύτερη αξία.

Είχαν αυταπάτες

Αν είσαι νέος, άνεργος και Παναθηναϊκός, λοιπόν, οφείλεις ένα «ευχαριστώ» στον Αλέξη, που έσωσε την ομάδα σου. Οποτε βρίσκεις λεφτά από δεξιά κι αριστερά για το εισιτήριο, θα τη βλέπεις στη Σούπερ Λίγκα. Αν είσαι συνταξιούχος και τα λεφτά είναι τσίμα τσίμα, θα βλέπεις τον Παναθηναϊκό δωρεάν στον πρακτορείο της γειτονιάς. Ο Καρλ Μαρξ ήταν που είχε πει για τη θρησκεία το «όπιο του λαού». Οι σύγχρονοι γιαλαντζί αριστεροί (το κομμουνιστές είναι βαριά κουβέντα) θεωρούν όπιο του λαού το ποδόσφαιρο. Η αδιαφορία του Γιάννη Αλαφούζου, τους ήρθε κουτί. Εφτιαξαν και πλάσαραν το αφήγημα ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να σκάσει ο Παναθηναϊκός στα χέρια της». Δεν στοίχισε και τίποτα να το φέρουν εις πέρας.

Εύκολα και ανέξοδα έγινε η δουλειά. Αφού στα σοβαρά και στα σπουδαία, για τη σωτηρία της πατρίδας, είχαν, όπως έχουν πει οι ίδιοι, αυταπάτες, πάνε να τη βγάλουν τώρα με τη σωτηρία του Παναθηναϊκού.