Η τελευταία στροφή της Ρεάλ πριν από τον τελικό στο Κίεβο ήταν ζόρικια. Λίγο έλειψε να μπατάρει. Μέχρι να σφυρίξει για τελευταία φορά ο Τούρκος, ο Τσαχίρ, της έφυγε η ψυχή. Οποιος θυμηθεί ποια ήταν η τελευταία φορά που MVP της Βασίλισσας ήταν ο τερματοφύλακάς της κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον. Και μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου παρακαλώ. Ο αποκαλούμενος και Αγιος Κασίγιας, είχε στιγμές. Είχε μεγάλες επεμβάσεις. Είχε την υποχρέωση να αντέξει σε κάποιο δεκάλεπτο, άντε εικοσάλεπτο πίεσης του αντιπάλου. Ο Κέιλορ Νάβας (φωτογραφία πάνω) την Τρίτη το βράδυ είχε δουλειά για 90 και παραπάνω λεπτά. Την ίδρωσε τη φανέλα για τα καλά. Επεφτε και σηκωνότανε. Βούταγε δεξιά κι αριστερά. Πήδαγε στον Θεό. Εβγαινε να πιάσει την μπάλα και τράκαρε στα κορμιά με τις κόκκινες και άσπρες φανέλες. (Αν σε κάποιους θύμιζε κάτι η φάτσα του, είναι αυτός που πριν από τέσσερα χρόνια στο Μουντιάλ της Βραζιλίας έπιασε το πέναλτι του Γκέκα και στέρησε από την Εθνική Ελλάδος την πρόκριση στους 8).

Ρεβάνς

Μεγάλες ομάδες, μεγάλο παιχνίδι. Μία ακόμα ρεβάνς, σ’ αυτό το Τσάμπιονς Λιγκ 2017-18, που επιβεβαιώνει ότι έχουν ανατραπεί στερεότυπα δεκαετιών. Που το «σκορ πρόκρισης» ως ορολογία τείνει να θεωρηθεί παλιομοδίτικη και ξεπερασμένη. Οι ανατροπές στο παρελθόν ήταν σπάνιες. Τώρα πάνε να γίνουν συνήθεια. Κανείς δεν έχει αποκλειστεί από το πρώτο παιχνίδι, όποιο κι αν είναι το σκορ. Οι ομάδες που δεν έχουν σκορ πρόκρισης, δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Βγαίνουν μπροστά και είτε τα καταφέρνουν είτε όχι, αυτός που είναι κερδισμένος είναι ο θεατής. Αυτός που μένει πίσω, αυτός που πάει να κλέψει το αποτέλεσμα, δύσκολα επιβιώνει πλέον. Αυτός που κερδίζει τις προκρίσεις είναι αυτός που επιτίθεται. Η Λίβερπουλ πέρασε τη Σίτι με δύο νίκες και συνολικό σκορ 5-1.

Συγκυρία

Ισως είναι η συγκυρία. Μπαρτσελόνα, Σίτι, Ρεάλ να έχουν θέματα στην άμυνα. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όμως τη σημαντική βελτίωση στην επιθετική λειτουργία των ομάδων. Η Μπάγερν προχθές είχε εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, πλουραλισμό στην ανάπτυξή της κι έφτασε στον εντυπωσιακό αριθμό των 20 τελικών. Δεν θα πάει στο Κίεβο επειδή δεν ήταν αποτελεσματική. Παράξενο παιχνίδι στις λεπτομέρειες. Με την Μπάγερν να παίζει φουλ επίθεση, ο Λεβαντόφσκι ήταν εκτός ματς. Ελάχιστες ήταν οι φορές που φάνηκε ο Ρονάλντο. Ο Μπενζεμά (φωτογραφία μέση) σκόραρε δύο φορές, αλλά αυτός που έδωσε την πρόκριση στη Ρεάλ ήταν ο γκολκίπερ. Στο τέλος ήταν οι δύο στόπερ, ο Βαράν κι ο Ράμος, που κάθε φορά που πήδαγαν, σήκωναν φράχτη μπροστά στην εστία του κοσταρικανού τερματοφύλακα. Ο γκολκίπερ της Μπάγερν, ο Ουλράιχ, είναι που δεν θα ξεχάσει ποτέ την γκάφα στο δεύτερο γκολ της Ρεάλ, που του στέρησε ίσως το ταξίδι στο Κίεβο και την παρουσία του στον τελικό.

Αλλη ιστορία

Με τον Ουλράιχ να μην προσφέρει τίποτα στους Βαυαρούς και στο πρώτο παιχνίδι, μπορείς να πεις ότι η ιστορία θα γραφόταν διαφορετικά αν ήταν υγιής ο Νόιερ (φωτογραφία κάτω). Την ιστορία όμως τη γράφουν οι παρόντες. Κι η Ρεάλ στις 26 Μαΐου στο Κίεβο θα είναι παρούσα για τρίτη συνεχόμενη φορά στον τελικό. Κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς άλλος. Μόνο η Ρεάλ του Ζινεντίν Ζιντάν. Η Ρεάλ που παραπαίει στην Ισπανία και είναι τρίτη στη βαθμολογία 15 βαθμούς πίσω από την Μπαρτσελόνα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ όμως τον ξέρει τον τρόπο. Κι όταν φτάνει στον τελικό σπάνια τον χάνει. Αν συναντηθεί με τη Λίβερπουλ, είναι βέβαιο ότι θα δούμε έναν τελικό με φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο.

Στο 1,57 έπεσε η απόδοση ότι ο Ολυµπιακός θα είναι η επόµενη οµάδα του Λάζαρου.

– Οµπσέρβερ