Οργανωμένο σχέδιο μέσα στον κρατικό μηχανισμό «ώστε τα Εξάρχεια να καταστούν βάση, καταφύγιο και ορμητήριο ανομίας και «μπαχαλοκρατίας»» υποψιάζονται πλέον εκατοντάδες κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να περιγράψουν «22 αξιόποινες πράξεις» που βιώνουν σχεδόν καθημερινά στη γειτονιά τους.

Περίπου 400 Εξαρχειώτες αποτυπώνουν γεγονότα που ξεπερνούν τα όρια της πιο νοσηρής φαντασίας όπως υπογραμμίζουν σε τρισέλιδη επιστολή τους προς την Εισαγγελία, η οποία ήδη (από τις αρχές Μαρτίου) έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα καταγγελλόμενα. Αντικείμενο της έρευνας που διέταξε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος είναι να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα.

Ενδεικτικά πάντως της εγκληματικότητας και της απουσίας αστυνόμευσης είναι τα επίσημα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» για την περίοδο 2015 – Οκτώβριος 2017: 268 επιθέσεις εις βάρος πολιτικών γραφείων και προσώπων, δημόσιων στόχων, καταστημάτων, κατοικιών, τραπεζών και αστυνομικών καθώς και 82  εμπρησμοί οχημάτων – συνολικά 350 επιθέσεις, όταν ο αντίστοιχος, αριθμός για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής είναι 290. Το ίδιο χρονικό διάστημα στα Εξάρχεια έγιναν 185 συλλήψεις και 203 προσαγωγές όταν στην υπόλοιπη Αττική οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 434 συλλήψεις και 850 προσαγωγές!

«απαράδεκτη». Εξάλλου, στην επιστολή των 400 κατοίκων γίνεται λόγος για «απαράδεκτη και παγιωμένη πρακτική της απαγόρευσης εισόδου της Αστυνομίας στα Εξάρχεια (…) με τραγικά αποτελέσματα: «γκετοποίηση», σοβαρές αλλοιώσεις στην κοινωνική φυσιογνωμία της γειτονιάς, απομάκρυνση των κατοίκων, υποβάθμιση των περιουσιών μας, καλλιέργεια νοοτροπίας «αυτόνομου κρατιδίου», εστία και αφετηρία εγκληματικών ενεργειών προς όμορες περιοχές (…) προκειμένου, όπως εκτιμούμε, να εξυπηρετηθούν διάφορες σκοτεινές σκοπιμότητες».  Επίσης, «έχει ξεκινήσει ένα ανεπανάληπτο πογκρόμ ληστειών και βανδαλισμών, κατά μικρών επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων που περνούν έναν Γολγοθά, για το μεροκάματο του τρόμου», ενώ ενδεικτικά οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρονται στην απομάκρυνση κρατικών φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων από την περιοχή.

Στην καθημερινότητά τους όπως την περιγράφουν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων «εμπρησμοί οχημάτων, χιλιάδων κάδων και μέσων μαζικής μεταφοράς στην οδό Πατησίων, εμπόριο ναρκωτικών ακόμα και έξω από νηπιαγωγεία, λεηλασίες σε μικρομάγαζα, δολοφονίες, ληστείες και κλοπές, δράση συμμοριών με όπλα, φωτιές σε κοινόχρηστους χώρους, πορνεία, βασανισμοί αδέσποτων ζώων, επιθέσεις σε χώρους μαζικής παρουσίας, όπως βόμβες μολότοφ στη Λαϊκή Αγορά της οδού Καλλιδρομίου, καταστροφή εισόδων πολυκατοικιών και πεζοδρομίων, δεκάδες καταλήψεις κτιρίων, ανεξέλεγκτη δράση ατόμων, Ελλήνων και αλλοδαπών, που δηλώνουν αλληλέγγυοι και μέλη ΜΚΟ, έλλειψη ελευθερίας έκφρασης, αφού η φασιστική λογοκρισία που επιβάλλεται από τους «άρχοντες» της περιοχής καταλήγει σε βιασμό της δημοκρατίας, τοξικές αναθυμιάσεις από καμένους κάδους και χημικά κάθε φορά που δημιουργούνται τα γνωστά επεισόδια».

Οι κάτοικοι δηλώνουν απροστάτευτοι καταγγέλλοντας μάλιστα ότι ακούν πάντα το ίδιο όταν ζητούν βοήθεια από αστυνομικούς «που προσπαθούν να κάνουν το καθήκον τους, παρά τις αντίθετες κατ’ αυτούς εντολές της πλειονότητας της πολιτικής ηγεσίας, εδώ και πολλά χρόνια: «Αν μας λύνανε τα χέρια, μέσα σε λίγες ημέρες θα είχαμε επιβάλει σταθερά τη νομιμότητα στα Εξάρχεια». Το κρατικό κενό επιδιώκουν να καλύψουν οι πάσης φύσεως αυτόκλητοι προστάτες της περιοχής μας: «καλοί» αντιεξουσιαστές, μπράβοι, πρωτοβουλίες, πολιτοφυλακές κ.λπ.». Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής, κάτοικος των Εξαρχείων και μέλος συλλογικότητας στην περιοχή επεσήμανε στα «ΝΕΑ» ότι «σε αυτές τις τρεις σελίδες κρύβονται τρομακτικές, μεγάλες αλήθειες! Οι υπογραφές δεν συγκεντρώθηκαν από συλλογικότητα, αλλά μεμονωμένα από κατοίκους και επαγγελματίες». Ως «χαστούκι στην κυβέρνηση, που άφησε να μεταβληθεί μια ιστορική γειτονιά σε αυτόνομο κράτος της κουκούλας, των ναρκωτικών, των εμπρησμών και των επεισοδίων» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των κατοίκων η Νέα Δημοκρατία.

ΠΕΔΙΟΝ ΑΡΕΩΣ. Εισαγγελική παρέμβαση για την «κατάσταση ανομίας και παραβατικότητας στο Πεδίον του Αρεως» ζητεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, κατηγορώντας την Περιφέρεια για αδράνεια και ανικανότητα: «Οπως και στα Εξάρχεια έτσι και στο Πεδίον του Αρεως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο (…), ένας από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου και χώρου αναψυχής έχει μετατραπεί σε κλειστό γκέτο παρανομίας και εγκληματικότητας».