Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica, που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για πολιτικούς σκοπούς προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και η SCL, η βρετανική μητρική της εταιρεία, ανακοίνωσαν την Τετάρτη την άμεση διακοπή όλων των δραστηριοτήτων τους.

Η SCL Elections και η Cambridge Analytica θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες πτώχευσης, τονίζει η ανακοίνωση, καθώς οι εταιρείες χάνουν πελάτες και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενα δικαστικά έξοδα από τις έρευνες για την υπόθεση του Facebook.

«Η πολιορκία από την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης έδιωξε ουσιαστικά όλους τους πελάτες και προμηθευτές της εταιρείας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Κατά συνέπεια, αποφασίστηκε ότι δεν είναι πλέον βιώσιμη η συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που άφησε την Cambridge Analytica χωρίς καμία ρεαλιστική εναλλακτική να τεθεί η εταιρεία υπό διαχείριση» προστίθεται.

«Στόχος αβάσιμων κατηγοριών»

Οι κατηγορίες για κατάχρηση των δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τα οποία η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε για ν’ αναπτύξει τεχνικές υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, έχουν πλήξει τις μετοχές του αμερικανικού ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης και έχουν προκαλέσει πολυάριθμες επίσημες έρευνες.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Cambridge Analytica έχει αποτελέσει στόχο αβάσιμων κατηγοριών και, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να διορθώσει τις ανακρίβειες, έχει διασυρθεί για δραστηριότητες που δεν είναι μόνο νόμιμες, αλλά επίσης ευρέως αποδεκτές ως αναπόσπαστο στοιχείο της διαδικτυακής διαφήμισης στον πολιτικό και τον εμπορικό τομέα», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ισχύς διακοπής των δραστηριοτήτων της ξεκίνησε την Τετάρτη και ανακοινώθηκε στους εργαζομένους να παραδώσουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, ανέφερε η Wall Street Journal.