Οριστική και μόνιμη απαλλαγή από τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ζητεί η Ευρώπη, με το σκεπτικό ότι η παράταση της αβεβαιότητας αποτελεί τροχοπέδη για το εμπόριο και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε προχθές ότι παρατείνει την προσωρινή εξαίρεση από τους δασμούς για την Ευρώπη, τον Καναδά και το Μεξικό, μέχρι την 1η Ιουνίου.

Αποφάσισε όμως να το κάνει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού η εξαίρεση αυτή ίσχυε κανονικά μέχρι χθες και από σήμερα θα έπρεπε να επιβληθούν δασμοί. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη συμφωνήσει να απαλλαγούν από τους δασμούς η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Βραζιλία. Οπως ανέφερε η Κομισιόν σε μια αρκετά αιχμηρή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δείξει πολλές φορές ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει τις ανησυχίες που έχουν οι ΗΠΑ στον τομέα αυτόν, αλλά δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί υπό το καθεστώς απειλών. Σε παρέμβασή του πάντως μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος εμφανίστηκε πιο συγκαταβατικός, αναφέροντας ότι η παράταση αυτή δόθηκε επειδή οι διαπραγματεύσεις αποδίδουν και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό να μπουν σε παιχνίδι συνεχών τέτοιων παρατάσεων.

Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν ζήτησε να υπάρξει μόνιμη εξαίρεση από τους δασμούς για όλες τις χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν ευθύνονται αυτές για την υπερπροσφορά που καταγράφεται στις αγορές για χάλυβα και αλουμίνιο.

Κύριος στόχος του προέδρου των ΗΠΑ είναι να ωφεληθούν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι αμερικανικές χαλυβουργίες οι οποίες είχαν μείνει πίσω απέναντι στον ανταγωνισμό, κυρίως από εταιρείες χωρών όπως η Κίνα.

Μετά την ανακοίνωση για τους δασμούς, πολλές εταιρείες από διάφορα μέρη του κόσμου έχουν ανακατευθύνει εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, όπου εκεί η αγορά είναι ανοικτή, αναφέρει το Reuters. Αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα σε ευρωπαϊκές χαλυβουργίες λόγω της υπερπροσφοράς που καταγράφεται.

Η Κομισιόν έχει δεσμευθεί να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με επικεφαλής την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ. Η Μάλμστρομ μιλά με τον Ρος και τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτζίχερ. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ από την πλευρά του ζήτησε να βρουν κοινή λύση οι δύο πλευρές, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η επιβολή δασμών αποτελεί λανθασμένο τρόπο επίλυσης προβλημάτων.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη ετοιμάσει αντίποινα εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην απειλή τους και επιβάλουν δασμούς σε χάλυβα και σε αλουμίνιο. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 2,8 δισ. ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα όπως είναι το φιστικοβούτυρο και τα παντελόνια τζιν.

Τον Μάρτιο ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, δημιουργώντας φόβους για εμπορικό πόλεμο σε παγκόσμιο επίπεδο.