Σε έναν αποστειρωμένο χώρο περιβαλλόμενο από ένα ισχυρότατο δίχτυ ασφαλείας αστυνομικών βρίσκεται από χθες ένας από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους έπειτα από απόφαση του ΣτΕ.

Πρόκειται για τον Süleyman Özkaynakçı, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι άλλοι επτά που κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες από το καθεστώς Ερντογάν διέφυγαν στην Ελλάδα.

Πάνοπλοι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ παρέλαβαν χθες τον τούρκο στρατιωτικό από το Αστυνομικό Τμήμα Ολυμπιακού Χωριού προκειμένου να τον μεταφέρουν στον μυστικό χώρο που έχει επιλεγεί για τη διαμονή του επιτηρούμενος όλο το 24ωρο από αστυνομικούς. Ο φυλασσόμενος χώρος αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό ώστε να μην υπάρξουν διαρροές, όπως άλλωστε καθορίζει ρητώς η απόφαση του ΣτΕ. Ειδικότερα, το ΣτΕ με την απόφασή του διατάσσει τη Διοίκηση:

n να μη χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα,

n να ορίσει ως τόπο διαμονής του συγκεκριμένη μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση, και

n να του επιβληθεί η υποχρέωση να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα διαμονής του.

Παράλληλα τονίζεται ότι η Διοίκηση οφείλει να λάβει κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του στρατιωτικού. Σε περίπτωση μη τήρησης των διατασσόμενων μέτρων και περιορισμών, το ΣτΕ δύναται ανά πάσα στιγμή, κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως, να ανακαλέσει την απόφαση.

Η συγκεκριμένη ισχύει μέχρι τον Μάιο όταν θα εκδικασθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο το θέμα του ασύλου.

ΘΑ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΚΡΥΦΟ ΧΩΡΟ. Στις αρμόδιες Αρχές Ασφαλείας από χθες που υλοποιήθηκε η σχετική απόφαση έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός. Τα μέτρα επιτήρησης για τον τούρκο στρατιωτικό, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια. Αστυνομικοί θα γίνουν σκιά του ώστε να εκμηδενισθεί κάθε σενάριο που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Ενας ισχυρός αστυνομικός κλοιός στον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετέχουν και αστυνομικοί των ΕΚΑΜ θα περιβάλλει τον χώρο ενώ θα γίνονται και πυκνές περιπολίες. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να πηγαίνει αστυνομικός στον χώρο διαμονής του για να δίνει ο στρατιωτικός επισήμως το «παρών» ώστε να αποφεύγονται μετακινήσεις. Οι χειρισμοί είναι ιδιαίτερα λεπτοί και η ΕΛ.ΑΣ. ακολουθεί κατά γράμμα τη δικαστική απόφαση. Οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί έφθασαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος και η γειτονική χώρα έχει ζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι σήμερα την έκδοσή τους.