H συνολική συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να επιτύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), ενώ σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Επιπλέον, το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα η Eurostat με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά την στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε σήμερα η Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη. Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι για την μεταμνημονιακή εποχή, η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής για μια «ενισχυμένη» εποπτεία.

Τέλος, οι συζητήσεις αυτές θα συμπεριλάβουν και την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στο Eurogroup του Ιουνίου.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά

Στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου έστεψε την προσοχή ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να λάβουμε αποφάσεις που θα μας φέρουν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, «καθώς διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά» σημειώνονταςότι το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να συνεχιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Όπως σημείωσε, στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η τόνωση της παραγωγικότητας, η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση επενδύσεων. «Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και όλοι οι υπουργοί εκτίμησαν την παρουσίαση του Ευκλείδη» τόνισε.

«Είμαστε στην τελική ευθεία» για την έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου» και οι προσπάθειες δεν πρέπει να χαλαρώσουν μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Σε ό,τι αφορά την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί ανακοίνωσε την επόμενη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). «Πρέπει να εντατικοποιήσουμε και να επισπεύσουμε τις προσπάθειες. Προχωράμε, αλλά χρειάζεται ακόμα κάποια δουλειά» υπογράμμισε.

Για το πλαίσιο της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, μετά το πρόγραμμα, ο επίτροπος ανέφερε ότι πρέπει να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές. Τόνισε ότι σε καμία περίπτωση ο μηχανισμός της μεταμνημονιακής εποπτείας δεν θα μοιάζει με νέο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι πρέπει να συμφωνηθεί σε ένα «ισχυρό πακέτο» για την ελάφρυνσή του, ωστόσο χρειάζεται ακόμα περισσότερη προετοιμασία.

Ο επίτροπος Οικονομίας επανέλαβε ότι στόχος είναι οι συνολικές αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο. «Στις 20 Αυγούστου, το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει και παράλληλα θα σηματοδοτήσει το τέλος της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» τόνισε. «Γυρίζει σελίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη» συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί και κατέληξε: «Μαζί καταφέραμε να χτίσουμε ένα success story για την Ελλάδα».

Ικανοποίηση από Ρέγκλινγκ

Την ικανοποίησή του για την αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία και είναι ελληνκής «ιδιοκτησίας» εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη μετά το πέρας του Eurogroup. «Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε, ότι προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποπληρωθούν τα δάνεια.

Επίσης ανέφερε ότι θα έχουμε την εκταμίευση μεγάλης δόσης στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει το «μαξιλάρι ρευστότητας».

Κερέ: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

Η κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν ομαλά και γρήγορα» πρόσθεσε αναφερόμενος στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου.

O κ. Κερέ μίλησε για τις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα: Στο πλαίσιο αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (όπου υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά), στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο, τόνισε ότι είναι εξ’ ολοκλήρου απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αν θα υπάρξει διάδοχο πρόγραμμα. Όπως είπε, η Ελλάδα θέλει «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ωστόσο επισήμανε ότι μετά την 20ή Αυγουστου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συνομιλεί πλέον με τους θεσμούς και το Eurogroup, αλλά με τις διεθνείς χρηματαγορές. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, μαζί με έναν «ισχυρό» μεταμνημονιακό διακανονισμό, είναι σημαντικά στοιχεία για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Για το θέμα του χρέους, ο κ. Κερέ υποστήριξε ότι χρειάζονται «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για την ελάφρυνσή του». «Είναι σημαντικό συστατικό για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όσο πιο «εμπροσθοβαρή» είναι τα μέτρα, όσο πιο αυτόματα και με λιγότερους όρους συνοδεύονται, τόσο πιο γρήγορα θα συμβάλουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των χρηματαγορών.

Τσακαλώτος: Ενισχυμένη παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος

Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για τα αποτελέσματα του Eurogroup στη Σόφια, εξέφρασε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ.Τσακαλώτος τόνισε ότι το Eurogroup υπογράμμισε ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου, ενω σε ό,τι αφορά στην δ’ αξιολόγηση, το Eurogroup ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαίου, προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία ως το Eurogrou του Μαίου, ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Επιπλέον το Εurogroup υπογράμμισε ότι μετά το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα έχει μια «ενισχυμένη παρακολούθηση», είπε ο κ.Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πόσω δε μάλλον με τις αξιολογήσεις που έχουν και προαπαιτούμενα και εκταμιεύσεις», εξηγώντας ότι εφόσον δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε ο ίδιος σήμερα στο Eurogroup, ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε την ικανοποίηση των θεσμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης «έλαβε πολλούς επαίνους» στο Eurogroup και υπογραμμίστηκε ότι το μείγμα των μέτρων και παρεμβάσεων που προτείνονται σε αυτό θα φέρει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία.

Τέλος, για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή ως τις 21 Ιουνίου.