Από την ώρα που στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος σκόραρε και η ΑΕΚ προκρίθηκε και θα δώσει το «παρών» στον τελικό με τον ΠΑΟΚ, οι πονοκέφαλοι όσων διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο πολλαπλασιάστηκαν. Δύσκολα μπορεί να περιμένεις ένα ήσυχο ματς μετά τον περσινό τελικό μεταξύ των δύο, αλλά κι έπειτα από την ένταση που προκάλεσε στις σχέσεις των πρώην Συμμάχων το γεγονός ότι ένα πρωτάθλημα, που και οι δυο θεωρούσαν δικό τους, κρίθηκε τελικά στα δικαστήρια. Ολα τα κάνει χειρότερα και η διάθεση των εμπλεκομένων να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης μιλάει για «Μάο Μάο», ο νεαρός τερματοφύλακας της ΑΕΚ Βασίλης Μπάρκας καλημερίζει τους διαδικτυακούς φίλους του με φωτογραφίες από μπουγατσάδικα, ο Γιώργος Σαββίδης χρησιμοποιεί το Instagram για να στείλει μηνύματα σε φίλους κι εχθρούς. Ολοι κάνουν ό,τι μπορούν για να μη σβήσει το φιτίλι της έντασης.

Θυμίζω

Νομίζαμε ότι πέρυσι πιάσαμε πάτο –δεν είναι έτσι. Πέρυσι στον Βόλο είδαμε έναν τελικό, που δεν έπρεπε ούτε να γίνει εκεί, ούτε να ξεκινήσει μετά τα όσα προηγήθηκαν. Θυμίζω ότι πέρυσι, εκτός από την τοπική Αστυνομική Διεύθυνση, απολύτως ακατάλληλο για τη διεξαγωγή του ματς είχε χαρακτηρίσει το γήπεδο και ο υπεύθυνος υπάλληλος της ΕΠΟ που το επιθεώρησε. Θυμίζω ότι κάποιοι έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τον ίδιο τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, που είχε ζητήσει αναβολή του αγώνα. Θυμίζω ότι είχαμε καταγγελίες για έκδοση παράτυπων εισιτηρίων, που δεν ερευνήθηκαν από την Εισαγγελία, ενώ χάρη σε αυτά μπήκαν στο γήπεδο μαχαιροβγάλτες. Θυμίζω ότι είχαμε κυκλοφορία παράτυπων εισιτηρίων από την ΕΠΟ, που κυκλοφόρησαν με αυτοκόλλητα (!), γεγονός που είχε ομολογήσει με ανακοίνωσή της η ίδια η ομοσπονδία, αναγνωρίζοντας μάλιστα πως ο νόμος Κοντονή τα απαγορεύει! Θυμίζω πως πέρυσι δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη από την Αστυνομία για το πώς θα φτάσουν στο γήπεδο τα πούλμαν των ομάδων, αλλά και δεν είχε υπάρξει φύλαξη του λεωφορείου της ΑΕΚ, που κάποιοι έσπασαν στο τέλος του ματς ανενόχλητοι. Θυμίζω, τέλος, ότι κανείς δεν εξήγησε ποιος επέτρεψε την όποια παρέμβαση του Δήμου Βόλου στη διεξαγωγή του ματς. Ο τελικός του Βόλου θα μπορούσε να είναι ένα εγχειρίδιο για όλα αυτά που δεν πρέπει να γίνουν πριν από έναν τελικό.

Τέλος

Αν ωστόσο φέτος υπάρχουν πονοκέφαλοι, αυτοί δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα όσα πέρυσι έγιναν λάθος πριν από το ματς, αλλά και με τα πολλά που δεν έγιναν μετά το τέλος του. Τα αρμόδια υφυπουργεία δεν είχαν την ευαισθησία να διατάξουν μια έρευνα, ώστε να λογοδοτήσουν για πράξεις και παραλείψεις τους όσοι έκαναν λάθος σχεδιασμό. Η Εισαγγελία του Βόλου ξεκίνησε μια έρευνα που δεν οδήγησε πουθενά: κανένας εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε με τις παραλείψεις της ΕΠΟ, αλλά ούτε και με τους λαλίστατους παράγοντες της τοπικής Ενωσης, που διέσυραν το ποδόσφαιρο, έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και εξευτέλισαν τα πάντα, ενώ μας καθησύχαζαν ότι είναι έτοιμοι να διοργανώσουν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ! Οι ελάχιστοι που συνελήφθησαν για τα επεισόδια ήταν βολικοί αλλοδαποί κι ακόμα και οι όποιες τιμωρίες των ομάδων ήταν αστείες σε σχέση με τα όσα έγιναν. Το κράτος, περισσότερο από όλους, ακολούθησε την τακτική της στρουθοκαμήλου, βάζοντας το κεφάλι στην άμμο. Και τώρα που πρέπει να το βγάλει για να διοργανώσει έναν ακόμα τελικό τρομάζει.

Ασφάλεια

Αν τελικά ο τελικός γίνει παρουσία κόσμου, όπως η FIFA έχει ζητήσει, τα εισιτήρια που θα πάρουν οι δύο ομάδες θα είναι ελάχιστα: δύσκολα θα πάρουν πάνω από 15 χιλιάδες η καθεμία. Για την Αστυνομία δεν είναι δύσκολο να οργανώσει το πράγμα έτσι ώστε οι οπαδοί των δυο ομάδων να μη συναντηθούν. Η παρουσία των τοποτηρητών της FIFA θα ‘πρεπε να είναι μια καλή δικλίδα ασφαλείας: οι ξένοι αξιωματούχοι έρχονται όχι για να χαρούν το ματς, αλλά για να δουν αν η ΕΠΟ μπορεί να διοργανώσει ένα κανονικό παιχνίδι ποδοσφαίρου με οπαδούς και των δύο ομάδων παρόντες –αν δεν μπορεί, η πιθανότητα αποβολής της από τις τάξεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι τεράστια. Μόνο που όσο πιο πολύ γίνεται λόγος για Grexit, τόσο η πιθανότητα μεγαλώνει, διότι το αν θα γίνουν επεισόδια δεν εξαρτάται μόνο από τη συνάντηση των οπαδών: οι χαμένοι του τελικού μπορούν εύκολα να σπάσουν το ΟΑΚΑ ή να συγκρουστούν με την Αστυνομία. Το θέαμα θα είναι εξίσου σοκαριστικό με το ξύλο που είχαμε δει στην πεζογέφυρα του Πανθεσσαλικού Σταδίου πέρυσι. Και η τιμωρία σχεδόν αυτόματη.

Ασπιρίνες

Το κράτος έμπλεξε με το ποδόσφαιρο όχι για να το εξυγιάνει ή να το διοικήσει καλύτερα, αλλά για να κάνει χάρες σε ημετέρους. Το «ή εμείς ή κανείς» του Γιώργου Σαββίδη δεν ακούγεται σαν απειλή, αλλά σαν προγραμματική δέσμευση. Και οι συγκεκριμένοι πονοκέφαλοι δεν περνάνε με ασπιρίνες.