Ανοδο που ξεπερνά το 35% σε βάθος δωδεκαμήνου και το 10% από τις αρχές του έτους καταγράφουν πλέον οι τιμές του πετρελαίου αναγκάζοντας νοικοκυριά κι επιχειρήσεις να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν κόστη που σχετίζονται με την ενέργεια.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού σκαρφάλωσαν τις προηγούμενες ημέρες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών με το Brent να ξεπερνά ακόμη και τα 75 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια. Η τιμή του πετρελαίου Brent στην αγορά του Λονδίνου από τα 52 δολάρια που ήταν στα τέλη Απριλίου του 2017 διαμορφώνεται στα 73,65 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate στην αγορά της Νέας Υόρκης έχουν φτάσει τα 67,8 δολάρια το βαρέλι.

Προς το παρόν οι αυξήσεις στις τιμές του μαύρου χρυσού φαίνονται περισσότερο στην αντλία της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Επίσης η άνοδος των τιμών περιπλέκει ακόμη περισσότερο το έργο χάραξης νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς αλλάζει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Το γενικότερο κλίμα στις αγορές δείχνει ότι οι τιμές μπορούν να διατηρηθούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Αυτό οφείλεται στις μειώσεις της παραγωγής στις οποίες έχουν προχωρήσει οι χώρες του ΟΠΕΚ σε συνεργασία με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Ρωσία που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, στη σταθερή ζήτηση, τις γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και τις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ πιέζουν για την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν που είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ότι θα αποσυρθούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν έως τις 12 Μαίου εάν οι άλλες πλευρές που την έχουν υπογράψει δεν τηρήσουν συγκεκριμένους όρους.

Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στα επίπεδα του 3% αναμένεται ότι θα μειώσει την επιθυμία για ανάληψη κινδύνου από επενδυτές, αλλά πολλοί επενδυτές που μίλησαν στο Reuters εκτιμούν ότι οι τιμές του Brent μπορεί να κινηθούν ξανά πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Αξιωματούχοι πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία εξάλλου δεν έχουν κρύψει ότι θα ήθελα να δουν τις τιμές να κινούνται προς τα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι.

Προς το παρόν, μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι χώρες του ΟΠΕΚ, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού αλλά και οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ που κερδίζουν σημαντικά όταν οι τιμές περάσουν τα επίπεδα των 60 δολαρίων το βαρέλι.