Κάθε μέρα που περνάει δίνονται και νέες αληθοφανείς απαντήσεις στην επίκαιρη ερώτηση «Τι θέλει ένα Ταϊλανδός στον Παναθηναϊκό;». Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ αναμένεται να ρθει στην Ελλάδα σήμερα. Στο μεταξύ μέχρι να ρθει και να αποκαλύψει (ελπίζουμε…) για χάρη ποιων κάνει τη διαπραγμάτευση με τον Γιάννη Αλαφούζο, εκτός από τις απορίες, πληθαίνουν και τα ονόματα των πιθανών νέων ιδιοκτητών. Διότι ο Πιεμπονγκσάντ δεν είναι υποψήφιος αγοραστής, αλλά μεσάζοντας. Αν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση μπορεί να αναλάβει να τρέξει τον ΠΑΟ, μπορεί και να μην τον ξαναδούμε ποτέ. Το θέμα είναι για ποιους δουλεύει.

Βολική

Η αλήθεια είναι πως η εμφάνιση του Ταϊλανδού είναι αυτή τη στιγμή βολική για όλους. Η κυβέρνηση που δεν θέλει να δει τον ΠΑΟ στη Β’ Εθνική, αν η μεταβίβαση ολοκληρωθεί, θα μπορεί να λέει ότι βρήκε κάποιον που έσωσε την ομάδα. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης θα ήθελε να αναλάβει τον ΠΑΟ κάποιος που θα έχει διάθεση να αναστήσει το νεκρό σχέδιο κατασκευής γηπέδου στον Βοτανικό, ώστε να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που ο δήμος έχει δανειστεί από την Εθνική και έχουν αραχνιάσει. Οσοι περιμένουν να πάρουν χρήματα από τον ΠΑΟ βλέπουν τις ελπίδες τους να τα πάρουν να μεγαλώνουν, αρκεί να είναι συναινετικοί. Ο ίδιος ο Αλαφούζος βλέπει την έξοδο διαφυγής που έψαχνε. Αλλά το γεγονός ότι όλοι θα ήθελαν ο Πιεμπονγκσάντ να είναι η λύση δεν σημαίνει πως είναι και μια σίγουρη λύση.

Πώληση

Στην παράξενη αυτή ιστορία υπάρχει κάτι σημαντικό: όσοι για την ώρα ακούγεται ότι εμπλέκονται είναι αληθινοί επιχειρηματίες και έχουν σχέση και με την Ελλάδα και με το ποδόσφαιρο. Ο Πιεμπονγκσάντ έχει όντως μεσολαβήσει για την πώληση ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ σε Αραβες και Κινέζους. Ο Βίκτωρ Ρέστης, που διαψεύδει κάθε πιθανή εμπλοκή του («Δεν είμαι τρελός να πάρω μετοχές του ΠΑΟ» έλεγε σε εστιατόριο της Γλυφάδας την Παρασκευή) είναι γνωστός του Ταϊλανδού από τον καιρό που αυτός έτρεξε την ιστορία πώλησης της Μάντσεστερ Σίτι. Ο ισραηλινός μάνατζερ ποδοσφαιριστών Πίνο Ζάχαβι έχει στην Ελλάδα φίλους και ψάχνει τρόπο να μπει σε μια ομάδα –λέγεται ότι οι βελγικές Αρχές τον έχουν οδηγήσει σε αποχώρηση από τη Μουσκρόν. Εδώ και δύο μέρες κυκλοφορεί και το όνομα του επίσης ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετς –ας σταθούμε λίγο σε αυτόν, γιατί μπορεί να είναι ο άνθρωπος πίσω από το fund που ακούει στο όνομα Pan Asia.

Πανγαία

Επειδή είναι αλήθεια ότι συμμετοχή στην αναζήτηση του υποψήφιου σωτήρα του ΠΑΟ έχουν στελέχη της κυβέρνησης όπως ο Γιώργος Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς, η εμφάνιση του Στάινμετς είναι εύκολα εξηγήσιμη. Ο κύριος αυτός εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2013 κι αγόρασε χάρη στο fund Invel την Εθνική Πανγαία, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ελλάδα. Από την εν λόγω εταιρεία αποχώρησε ακριβώς έναν χρόνο πριν, στις 17 Απριλίου του 2017, παραχωρώντας το μερίδιό του στην Ιnvel, που εξακολουθεί να ελέγχει το 65% της Πανγαίας, σε δύο άλλα fund, το Coller Capital και το Castlelake. Ο Στάινμετς αποχώρησε γιατί είχε προβλήματα με τη Δικαιοσύνη στο Ισραήλ, εξαιτίας κάποιων επενδύσεων που είχε κάνει στο Κονγκό και τη Νέα Γουϊνέα. Οσοι τον γνωρίζουν μιλάνε για ιδιαίτερα ικανό άνθρωπο, που πιστεύει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες που έχουν να κάνουν με το real estate. Είναι πιθανό να έχει όντως σχέση με την Pan Asia κι αυτό το καταλαβαίνεις και από την οργή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, που πιθανότατα ανησυχεί μήπως η είσοδος του συγκεκριμένου στον ΠΑΟ μικρύνει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί το δικό του σχέδιο για ανακατασκευή της ζώνης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ. Εδώ πρέπει να πω ότι η σχέση του Στάινμετς με παράγοντες της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει καιρό τώρα: το 2013 οι τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος έκαναν επερωτήσεις στη Βουλή χαρακτηρίζοντας την πώληση της Εθνικής Πανγαίας «σκάνδαλο». Στην πορεία, ίσως όταν ως κυβερνητικοί παράγοντες γνώρισαν τον Ισραηλινό, μπορεί και να ενθουσιάστηκαν με τη γνωριμία: έχει ξανασυμβεί.

Τάξη

Η ιστορία μοιάζει να μπαίνει σε τάξη. Κάποιος από την κυβέρνηση (ο Παππάς ή ο Γιώργος Τσίπρας ή και οι δυο…) θυμήθηκαν ότι ο Στάινμετς ασχολείται με το real estate και άρα μπορεί να ενδιαφερθεί για τον ΠΑΟ και τον Βοτανικό. Ο Στάινμετς ρώτησε τον Ζάχαβι τι είναι ο ΠΑΟ. Ο Ζάχαβι του είπε ότι καλύτερα να βάλει έναν «μπροστινό», τον Πιεμπονγκσάντ, για τη διαπραγμάτευση και να μην ασχοληθεί αυτός. Ο Πιεμπονγκσάντ ρώτησε τον Ρέστη τι συμβαίνει με τον Παναθηναϊκό. Οι αναπάντητες ερωτήσεις που απομένουν είναι γιατί άργησαν να ενδιαφερθούν τόσο πολύ και πότε έλεγξαν τα οικονομικά του ΠΑΟ ώστε να ξέρουν τι χρήματα χρειάζονται. Θα τα μάθουμε κι αυτά. Σιγά σιγά…