Σε δυο ημέρες, την Παρασκευή, στις 10 το πρωί θα χτυπήσει για πρώτη φορά το ηλεκτρονικό σφυρί για τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου. Μια μεζονέτα στη Βάρη, δυο γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, ένα οικόπεδο στου Ψυρή, τρία ακίνητα ιδιοκτησίας ενός παλιού γνώριμου της Εφορίας, του Λάκη Γαβαλά, περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα των ακινήτων που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου και θα τα δουν να εκποιούνται με ένα κλικ. Συνολικά 15 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό την Παρασκευή από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή των συμβολαιογράφων στους οποίους έφθασαν προ ημερών οι φάκελοι. Η τιμή πρώτης προσφοράς που έχει οριστεί είναι η εμπορική αξία των ακινήτων όπως προσδιορίστηκε από ιδιώτες εκτιμητές. Επειτα από δυο άγονους πλειστηριασμούς τα ακίνητα μπορούν να εκπλειστηριαστούν σε τιμή χαμηλότερη και της εμπορικής.

Ολα ανήκουν σε επιχειρηματίες οι οποίοι λύγισαν στα χρόνια της κρίσης, έφθασαν να χρωστούν στην Εφορία αρκετά εκατομμύρια ευρώ και πτώχευσαν. Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Λάκης Γαβαλάς, που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, θα δει το χρέος του προς την Εφορία, που υπερβαίνει τα 18 εκατ. ευρώ, να περιορίζεται κατά 198.000 ευρώ αν οι προγραμματισμένοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μιας μεζονέτας με υπόγειο πάρκινγκ και αποθήκη στην Αγία Παρασκευή καρποφορήσουν.

Στη λίστα των ακινήτων που θα εκποιηθούν περιλαμβάνονται:

– Ενα γραφείο πρώτου ορόφου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, 95 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς στα 96.000 ευρώ.

– Μια μεζονέτα 130 τ.μ., Πάρου και Τσακάλωφ στον Δήμο Βάρης, με τρία πάρκινγκ με τιμή πρώτης προσφοράς 246.000 ευρώ.

– Ενα οικόπεδο στα Καλύβια Αττικής 800 τ.μ., με κτίσματα 480 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 599.000 ευρώ

– Δύο οικόπεδα 113,49 τ.μ. και 82,90 τ.μ. του ίδιου οφειλέτη στην περιοχή του Ψυρή με τιμή πρώτης προσφοράς 210.000 ευρώ έκαστο.

Ετσι, μετά τους κόκκινους δανειολήπτες έρχεται η σειρά όσων χρωστούν στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία να ζήσουν τον εφιάλτη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, κατοικίες, οικόπεδα, χωράφια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, ακόμα και έργα τέχνης, εάν δεν φροντίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους, θα τα δουν να εκποιούνται από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κάποιου συμβολαιογράφου. Πολλά ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί σε εξευτελιστικές τιμές, αφού η κατάρρευση της κτηματαγοράς και της οικοδομής στα χρόνια της κρίσης έχει προσγειώσει τις τιμές των ακινήτων και ειδικά των παλαιών κατοικιών άνω των 20 ετών.

Τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο μετρούνταν στα δάχτυλα και οι περισσότεροι κηρύσσονταν άγονοι. Αυτό τώρα αλλάζει. Κάθε μήνα η λίστα των ακινήτων που θα εκποιούνται θα μεγαλώνει.

Αλλωστε οι φορολογικές Αρχές έχουν από πέρυσι έτοιμα 16.789 προγράμματα πλειστηριασμών που δεν εκτελέστηκαν. Οι πλειστηριασμοί αυτοί θα αρχίσουν να εκτελούνται σταδιακά τους επόμενους μήνες, αφού και οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να τρέξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν… πάρει φωτιά. Αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί 751, εκ των οποίων 652 αναμένεται να διενεργηθούν σήμερα.