Μπορεί μια επίθεση με μπογιές να μην έχει θύματα, όμως η ευκολία με την οποία ο Ρουβίκωνας προσεγγίζει τους στόχους του έχει προξενήσει ιδιαίτερη ανησυχία. Τα διαβήματα των ξένων πρεσβειών για τη δράση του, με αφορμή και την τελευταία επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας, στη θεωρητικά καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της Αθήνας, έφεραν εκ νέου στην επιφάνεια τα θέματα ασφάλειας που εδώ και καιρό έχουν επισημάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης –ενώ, μάλιστα, οι πρόσφατες διαμαρτυρίες για την παρέμβαση στη Συρία επέβαλαν τη λήψη ενισχυμένων μέτρων ασφάλειας και διαβεβαιώσεις πως οι αστυνομικές Αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Για το επεισόδιο της Κυριακής, που έγινε λίγα μέτρα μακριά από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 22χρονου που είχε προσαχθεί και στο παρελθόν έπειτα από διαμαρτυρία προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα της πολιτικής κάλυψης του Ρουβίκωνα από το κυβερνών κόμμα, σημειώνοντας πως η επίθεση στη γαλλική πρεσβεία αποτελεί «κλασική περίπτωση ακτιβισμού» και ότι οι πρακτικές της ομάδας δεν αποτελούν «εγκληματικότητα, αλλά παραβατικότητα».

ΟΡΓΗ. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Κίνημα Αλλαγής κλιμακώνουν την αντιπολίτευση για την καθημερινότητα –λίγες μέρες πριν, μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Σταματιάδη, η Φώφη Γεννηματά είχε χαρακτηρίσει «δικαιολογημένη την οργή για τους υπουργούς που προκαλούν με δηλώσεις για τη μείωση της εγκληματικότητας». Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις, στοχεύουν πλέον στην ανάδειξη των προβλημάτων ασφάλειας, είτε αυτό πρόκειται για τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα είτε για τα επεισόδια στη Μυτιλήνη. Με δήλωσή της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής καταδίκασε την ενέργεια, κάνοντας λόγο για γεγονός που «εξέθεσε διεθνώς τη χώρα». Η ευθύνη, εξηγεί, δεν ανήκει μόνο στο αρμόδιο υπουργείο: «Είναι απόλυτα προφανές ότι οι μπαχαλάκηδες έχουν πλήρη και συνειδητή κάλυψη από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Δεν περιμένουμε τίποτα πια από αυτούς, η απάντηση θα δοθεί με την καταδίκη του ελληνικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γεννηματά. «Η μηδενική αντίδραση στον Ρουβίκωνα έχει τη σφραγίδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικότερα του κ. Τσίπρα» τόνισε σε συνέντευξή του (Σκάι) και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης. «Πήγαν, χτύπησαν, έφυγαν. Καμιά παρεμπόδιση, καμιά σύλληψη. Για ποια ασφάλεια μπορεί να μιλάνε η κυβέρνηση και ο ανύπαρκτος υπουργός της κ. Τόσκας;» αναφέρει μεταξύ άλλων και Το Ποτάμι στο ίδιο μήκος κύματος.

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ. Στο στόχαστρο μπήκαν και τα γεγονότα στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, τα οποία στην Κεντροαριστερά αποδίδουν στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. «Ολοι στη Μυτιλήνη γνώριζαν τι θα συμβεί. Το δόγμα Τόσκα όμως «δεν παρεμβαίνουμε –αφήστε τους να εκτονωθούν» επικράτησε και εδώ. H Αστυνομία εξελίσσεται σε νωθρή πυροσβεστική. Δρα αφού ανάψει για τα καλά η φωτιά» δήλωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη Λέσβο και τις δομές μεταναστών. «Η επίθεση σε μικρά παιδιά και στις οικογένειές τους προσβάλλει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Τόση βία και όμως καμία σύλληψη. Οι ακροδεξιοί πρέπει να απομονωθούν» τόνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας πως πρέπει «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναλάβει τις ευθύνες της. Απαιτείται οργανωμένη αποσυμφόρηση των νησιών για να διατηρηθούν η κοινωνική συνοχή και ειρήνη. Χωρίς άλλη καθυστέρηση».