Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο τραγικό δυστύχημα όπου 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον ποταμό Ταοχούα κοντά στην πόλη Γκιουλίν στην Κίνα.

Το Φεστιβάλ Ντράγκον Μπόουτ, που αποτελεί εθνική γιορτή και είναι προγραμματισμένο για τις 18 Ιουνίου, φέρνει πάντα πολλούς κωπηλάτες αυτήν εποχή στα νερά του ποταμού για να κάνουν τις προπονήσεις τους.

Φονικά ρεύματα

Στο πλαίσιο προπόνησης για τους κωπηλατικούς αγώνες με βάρκες τύπου Ντράγκον στο σημείο όπου οι δύο ροές του ποταμού συγκλίνουν δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό ρεύμα ανατράπηκαν δύο βάρκες και οι κωπηλάτες έπεσαν στο νερό. Στο σημείο εκείνο είχε το πιο ισχυρό ρεύμα το οποίο παρέσυρε τους περισσότερους που δυστυχώς δεν φορούσαν σωσίβια!

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και τις αναφορές από διεθνή ΜΜΕ, περί τα 60 άτομα έπεσαν συνολικά στο νερό, ενώ στα τηλεοπτικά βίντεο φαίνεται καθαρά η μία από τις μακρόστενες βάρκες τύπου Ντράγκον Μπόουτ γεμάτη με κωπηλάτες να ανατρέπεται στο σημείο όπου το ρεύμα ήταν ισχυρό και δημιουργούσε προβλήματα. Λίγο μετά ανατράπηκε και μια άλλη βάρκα ιδίου τύπου επίσης γεμάτη κωπηλάτες που δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί.

Περίπου 200 διασώστες με συνολικά 8 σκάφη έφτασαν στο σημείο και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις που διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύχτα.

Σύμφωνα μάλιστα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, για το τραγικό περιστατικό συνελήφθησαν δύο άτομα. Η Κίνα θέλει να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας ιδιαίτερα σε τέτοιους αγώνες όπου οι βάρκες εκ των πραγμάτων είναι πολύ ευάλωτες και πολλοί κωπηλάτες για να είναι πιο ευέλικτοι προτιμούν να μη φορούν σωσίβια.

Οι αγώνες στο φεστιβάλ είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Κιου Γιουάν, ποιητή και υπουργού την περίοδο των πόλεων της αρχαίας Κίνας τον 3ο π.Χ. αιώνα.