Τρεις εκλογές κι ένα Συνέδριο: ευρωεκλογές, βουλευτικές, αυτοδιοικητικές. Μόνο που η σειρά δεν είναι δεδομένη. Κι αυτό γιατί δεν είναι ακόμη σαφής ο χρόνος των εθνικών εκλογών. Αν το Συνέδριο της ΝΔ, που τοποθετείται περί τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, γίνει πριν από τις εκλογές, τότε θα είναι προεκλογικό. Αν είναι μετά τις εκλογές, θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα –ως επιβεβαίωση αποτελεσμάτων –αφού στην Πειραιώς είναι σίγουροι ότι θα βγουν νικητές από τις επόμενες εθνικές κάλπες. Ανεξαρτήτως, όμως, του χρόνου διεξαγωγής του, το Συνέδριο της ΝΔ φιλοδοξεί να γράψει νέα σελίδα στην ιστορία των κομμάτων στα θέματα του οργανωτισμού. Και καινοτομίες προβλέπονται, αλλά και όλοι οι σύνεδροι θα είναι εκλεγμένοι από τη βάση, κάτι που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του προέδρου της ΝΔ ήδη από τις εσωκομματικές του 2016.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά κάποιες εισηγήσεις που είχε δεχθεί το προηγούμενο διάστημα, δεν αποφάσισε ούτε επανίδρυση ούτε μετονομασία της ΝΔ. Οι λόγοι είναι προφανείς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποφασισμένος να κάνει «rebranding» του κόμματος, δηλαδή να αλλάξει την εικόνα του και κυρίως τη σχέση του με την κοινωνία. Αυτός είναι και ο λόγος που από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ έως σήμερα έχει ταξιδέψει σε όλη τη χώρα. Σε διάστημα δύο ετών έχει κάνει 95 περιοδείες, οι οποίες, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, δεν γίνονται σε κομματικά ακροατήρια αλλά κυρίως με το σύστημα «πόρτα πόρτα» σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για τις αποκαλούμενες στην Πειραιώς και ως «συναντήσεις χωρίς «μεσάζοντες»» καθώς έχουν ως στόχο την απευθείας επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες σε στιγμές και χώρους της καθημερινότητάς τους και όχι σε κλειστές κομματικές και προστατευμένες συναντήσεις.

ΤΡΕΙΣ ΚΑΛΠΕΣ. Περισσότερα από 80.000 άτομα αναμένουν στη ΝΔ ότι θα προσέλθουν στις κάλπες της 13ης Μαΐου (συνολικά 360 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια). Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε, θα στηθούν τρεις κάλπες. Οι δύο πρώτες θα αφορούν την ανάδειξη προέδρων νομαρχιακών και δημοτικών τοπικών οργανώσεων. Η τρίτη θα σχετίζεται με την εκλογή συνέδρων προκειμένου να εκλεγούν 1.000 άτομα, τα οποία θα έχουν θητεία διάρκειας δύο τακτικών συνεδρίων. Δικαίωμα ψήφου θα έχει κάθε μέλος του κόμματος που είναι ταμειακά ενήμερο (12 ευρώ ανά έτος) έως τις 4 Μαΐου, ενώ οι υποψηφιότητες θα δηλωθούν το διήμερο 25-27 Απριλίου.

Στρατηγική στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το άνοιγμα των θυρών της ΝΔ σε όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, ενώ το μήνυμα του Συνεδρίου θα συνοψίζεται στο δίπτυχο «περισσότερη φωνή στα μέλη μας – περισσότερη επιρροή μέσω της ψήφου τους». Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ετοιμάζεται ένα βίντεο που θα αναρτηθεί σύντομα στη σελίδα του κόμματος στο Διαδίκτυο. Μέσω αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καλεί τα μέλη του κόμματος να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του Μαΐου.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ. Η ενίσχυση του κοινωνικού προφίλ της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί μέσω τριών κατευθύνσεων: του Μητρώου Στελεχών, δηλαδή της δεξαμενής του κόσμου που προσέγγισε για πρώτη φορά το κόμμα. Των εθελοντών και εμπειρογνωμόνων και της συνέχισης των περιοδειών. Από τα πρόσωπα της νέας γενιάς που αναμένεται να λάβουν ακόμα πιο ενεργητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια είναι η 31χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου που ανήκει ήδη στην τεχνοκρατική ομάδα συμβούλων του προέδρου της ΝΔ (τομέας Μεταρρυθμίσεων), η 43χρονη Βίκη Λοΐζου (τομέας Υγείας), η 40χρονη Αλεξάνδρα Σδούκου (τομέας Ενέργειας), ο συνομήλικός της Λεωνίδας Χριστόπουλος (τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης), καθώς και οι προερχόμενοι από τις γραμματείες, όπως ο Κωνσταντίνος Μπαγινέτας (Αγροτικών Φορέων), ο 42χρονος Τάσος Γαϊτάνης (Αυτοδιοίκηση), ο 37χρονος Βασίλης Ξυπολυτάς (Παραγωγικών Τομέων), η Μαρία Συρεγγέλα (Γυναικείων Θεμάτων) και ο Γιώργος Σταμάτης (Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων).