Τις ημέρες του Πάσχα σε πάρα πολλές στρατιωτικές μονάδες των νησιών αλλά και της παραμεθορίου πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις χρονικής ετοιμότητας. Μολονότι δεν ανακοινώθηκαν – για να μην προκληθεί περαιτέρω ανησυχία στους πολίτες κατά τη γιορτινή περίοδο λόγω της συνεχιζόμενης έντασης με την Τουρκία – στόχος ήταν να ελεγχθεί η επαγρύπνηση και η ταχύτητα ενεργοποίησης συγκεκριμένων τμημάτων και διαπιστώθηκε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Η πραγματοποίηση τέτοιου είδους ασκήσεων ακόμη και σε γιορτινές μέρες φανερώνει τη σαφή πρόθεση του «Πενταγώνου» να τεστάρει συνεχώς τη λειτουργικότητα και την αποτρεπτική αποτελεσματικότητα προσωπικού και μέσων του Ελληνικού Στρατού σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο. Και όπως όλα δείχνουν τα επιτελεία αναμένεται να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή, καθώς εκτίμηση όλων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι πως η Αγκυρα θα συνεχίσει τις προκλήσεις τουλάχιστον μέχρι τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών.
Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν ότι για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν αλλάζει κάτι σημαντικά σε επίπεδο τακτικής, διότι ασκήσεις για τον έλεγχο της επιχειρησιακής ετοιμότητας γίνονται συνεχώς προγραμματισμένα, ενώ διατάσσονται και έκτακτες.
Αλλωστε, ειδικά από το επεισόδιο της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών το δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει πάντα η αποτροπή, όμως είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι τελευταία γίνεται συστηματική προετοιμασία και για απρόβλεπτες επιθετικές ενέργειες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ειδικά στις μονάδες του Αιγαίου – σύμφωνα με πληροφορίες – οι ασκήσεις και οι βολές οπλικών συστημάτων είναι σε καθημερινό επίπεδο. Παράλληλα όμως γίνονται και κινήσεις ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος και ικανότητας των νησιών που για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνονται.
Στο πλαίσιο του συνεχούς ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας εντάσσονται και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής σε μονάδες, φυλάκια και σχηματισμούς τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας.

Βάρος στον τρόπο αντίδρασης

Μεγάλο βάρος ρίχνει το «Πεντάγωνο» στον τρόπο αντίδρασης των ελληνικών δυνάμεων σε περίεργα και ασύμμετρα επεισόδια στα νησιά ή αλλού. Για παράδειγμα, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως δεν είναι τυχαίος ο τρόπος που αντέδρασε η στρατιωτική φρουρά στη Ρω στην προσέγγιση του τουρκικού ελικοπτέρου. «Αυτό επετεύχθη με μακρά εκπαίδευση» λένε ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε την αντίδραση ως «ορθή» και «έξυπνη».
Την ώρα μάλιστα που η Τουρκία προχωράει σε συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο και αμφισβητεί την κυριαρχία νησιών μας, το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται να κάνει την επόμενη εβδομάδα αισθητή την παρουσία του στο Αιγαίο. Σχεδόν ο μισός στόλος θα βρεθεί σε δράση καθώς έχουν προγραμματιστεί τρεις ασκήσεις: της Διοίκησης Φρεγατών, της Διοίκησης Κανονιοφόρων αλλά και της Διοίκησης Αποβατικών Πλοίων.