Προσοχή στις ψευδοεφαρμογές που υπόσχονται ασφάλεια στο Google Play συνιστούν οι ειδικοί του κλάδου της ασφάλειας. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η ESET, μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στο Google Play συνολικά 35 εφαρμογές οι οποίες υπόσχονταν προστασία στους χρήστες Android, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που έκαναν ήταν να τους βομβαρδίζουν με ανεπιθύμητες διαφημίσεις!

Επειτα από σχετικές επισημάνσεις των ερευνητών ασφαλείας και οι 35 εφαρμογές αφαιρέθηκαν από το επίσημο κατάστημα εφαρμογών της πλατφόρμας Android. Στο σύνολό τους επρόκειτο για εφαρμογές οι οποίες εκτός από το να ενοχλούν τα θύματά τους με διαφημίσεις λειτουργούσαν και ως Δούρειοι Ιπποι για την ασφάλειά τους. Αρχικά δημιουργούσαν στους χρήστες την ψευδαίσθηση ότι ήταν προστατευμένοι, ενώ στην πραγματικότητα τους άφηναν εκτεθειμένους σε πραγματικούς κινδύνους από άλλες κακόβουλες εφαρμογές. Επίσης, στις ανιχνεύσεις τους, συχνά εμφάνιζαν ως επικίνδυνες τις επίσημες εφαρμογές, κάνοντας ακόμη πιο εύθραυστη την ψηφιακή προστασία τους.

«Ολες οι ψευδoεφαρμογές μιμούνταν αυθεντικές λύσεις ασφάλειας για κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποιώντας ωστόσο ελλιπείς και πολύ απλούς μηχανισμούς ανίχνευσης» αναφέρει η ESET. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έρευνα και στις 35 εφαρμογές διαπιστώθηκε ότι ελάχιστες ξεχώριζαν από τις υπόλοιπες. Μία από αυτές δεν ήταν εντελώς δωρεάν, καθώς προσέφερε και αναβάθμιση επί πληρωμή! Μια άλλη, χρησιμοποιούσε έναν απαρχαιωμένο app – locker manager που ήταν πολύ εύκολο να παρακαμφθεί, ενώ μια τρίτη χαρακτήριζε επικίνδυνες κάποιες άλλες εφαρμογές από την «ομάδα των 35». Πάντως, οι αναλυτές εξηγούν ότι και οι 35 ψευδοεφαρμογές που εντοπίστηκαν πρόσφατα δεν χαρακτηρίζονται ως ransomware ή ως κάποιο άλλο είδος malware.