Ο βασικός στόχος της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ήταν, επισήμως, η επικύρωση της θέσης του νέου γραμματέα και η ανάδειξη της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Ανεπισήμως, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία η Φώφη Γεννηματά να στείλει μηνύματα εντός και εκτός του Κινήματος Αλλαγής. Η επικεφαλής του νέου φορέα από τη μια απηύθυνε έκκληση ενότητας, ακόμα και «σε αυτούς στον ευρύτερο χώρο που διστάζουν ή διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους» και από την άλλη ξεκαθάρισε την επιμονή της στην αυτόνομη πορεία του χώρου. «Δεν είμαστε δεδομένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «η παράταξη δεν αρνήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες της ιστορικά» και δίνοντας το σύνθημα της εκλογικής ετοιμότητας.

ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Σε σκληρό τόνο, η Γεννηματά μίλησε για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» και «πολιτική διγλωσσία» των δύο κυβερνητικών εταίρων, αλλά και για φλερτ των κυβερνώντων με ένα κομμάτι της ΝΔ, που τους οδηγεί «να καλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης 2004-2009». Η ίδια δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του Κινήματος Αλλαγής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές –στόχος, άλλωστε, είναι η ανάληψη εντολής που ενδεχομένως να αποτελέσει «πεδίο διαμόρφωσης των μετεκλογικών εξελίξεων. Απέκρουσε, ωστόσο, τη συμμετοχή του νέου φορέα σε «μέτωπα» είτε αυτά έχουν τη μορφή ενός «προοδευτικού μετώπου», από αυτά που επιδιώκει όλο και πιο έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ενός «μετώπου δημοκρατίας» απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, όπως το έχουν ονομάσει δεξιά και κεντροαριστερά στελέχη.

Η ομιλία της προσανατολιζόταν και στο εσωτερικό του νέου φορέα. Με πολλούς εκτός ΠΑΣΟΚ, όπως Το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ, να εκφράζουν φόβο για «πασοκοποίηση» της νέας προσπάθειας, η Γεννηματά επεσήμανε πως η ανασυγκρότηση του χώρου «είναι ουσιαστική» και δεν μπορεί να γίνει με όρους «ΠΑΣΟΚ plus». Η επικεφαλής του νέου φορέα απάντησε εμμέσως και στον Βαγγέλη Βενιζέλο –σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «επικράτηση μιας παλαιοκομματικής πρακτικής διακανονισμών «κορυφής» και παραγοντισμών» στην οργανωτική διαμόρφωση του Κινήματος Αλλαγής, ενώ διέψευσε τα σενάρια μετακίνησής του στη ΝΔ. «Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, που θέλουμε να λειτουργεί με κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις», ανέφερε για τις μετεκλογικές συνεργασίες. «Προχωράμε μαζί, με όλους όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον χώρο μας (…) Με την ενότητα αυτών που είναι παρόντες», σχολίασε η Γεννηματά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Παράλληλα, η επικεφαλής προανήγγειλε την εξειδίκευση των δώδεκα σημείων και την ανάληψη επιπλέον πρωτοβουλιών στο άμεσο μέλλον, ενώ σκιαγράφησε τον «οδικό χάρτη», κάνοντας λόγο για συγκρότηση τομέων πολιτικής το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επίσης νομαρχιακές επιτροπές, δημοτικές οργανώσεις και οργανώσεις εξωτερικού μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ. Στη δική του πρεμιέρα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης απέσπασε έντονο χειροκρότημα από το σύνολο των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. «Το νέο που όλοι επιζητούμε δεν είναι τελικά θέμα ηλικιακό, είναι θέμα νοοτροπίας, μιας νοοτροπίας που αποστρέφεται τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, αλλά βασίζεται στην παραγωγή πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο 27χρονος γραμματέας, τονίζοντας ότι το στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι να αποδείξει εμπράκτως πως «δεν είναι απλώς ένας οργανωτικός φορέας που δημιουργήθηκε για να αθροίσουμε Κοινοβουλευτικές Ομάδες και ποσοστά». Το πρώτο δείγμα γραφής κρίθηκε θετικά από τα στελέχη, με τον Χριστοδουλάκη να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη βάση του κόμματος –την οποία θα κληθεί να διαχειριστεί σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο μέσα από τον νέο ρόλο του.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ. Πέραν της Φώφης Γεννηματά, του Χριστοδουλάκη και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Νίκος Ανδρουλάκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιώργος Παπανδρέου), στην Εκτελεστική Γραμματεία, που ενεκρίθη χθες, συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Ολυμπία Αναστασοπούλου, Τόνια Αντωνίου, Γιάννης Βαρδακαστάνης, Παναγιώτης Βλάχος, Γιώργος Γκαρής, Γιώργος Γραμματικάκης, Γιώργος Ελενόπουλος, Σωτήρης Ζαρμπαλάς, Γιώργος Καββαθάς, Εύα Καϊλή, Γωγώ Καζά, Μιχάλης Καρχιμάκης, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Βασίλης Κίτσιος, Οδυσσέας Κορακίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χριστίνα Κουντούρη, Βασίλης Καπετανγιάννης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Πωλίνα Λάμψα, Ανδρέας Λοβέρδος, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Λίνα Μενδώνη, Κατερίνα Μπατζελή, Νίκος Μπίστης, Κώστας Μπιτζάνης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Μανώλης Οθωνας, Εφη Παγκάλου, Κώστας Πανταζής, Λίνα Παπαδάκη, Αφροδίτη Παπαθανάση, Στέφανος Παραστατίδης, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Συλβάνα Ράπτη, Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Ντίνα Σπυροπούλου, Ανδρέας Στοϊμενίδης, Γιάννης Τούντας, Δημήτρης Τσιόδρας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Παύλος Χρηστίδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.