Η «λυπητερή» για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες έρχεται τις επόμενες ημέρες αφού θα αναρτηθούν τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, στα οποία θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά οι συμψηφισμοί των εισφορών του 2017 παράλληλα με τις τρέχουσες μηνιαίες εισφορές του 2018. Οι διπλές εισφορές αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα μπλοκάκια με πάνω από δύο εργοδότες και τους αγρότες. Τα εκκαθαριστικά αυτά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τη Δευτέρα 30 Απριλίου, ενώ όποιος ελεύθερος επαγγελματίας δεν προβεί σε αυτή την ενέργεια, θα χάσει την ασφαλιστική ικανότητα και την ασφαλιστική ενημερότητά του.
Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι επαγγελματίες δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν από τον τρέχοντα μήνα επιπλέον εισφορές. Και συγκεκριμένα, την πρώτη από τις συνολικά πέντε μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται για την εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου το οποίο προκύπτει από τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017. Οσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές στον ΕΦΚΑ.
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Toνίζεται ότι εντός του καλοκαιριού αναμένονται και τα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και οι τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού (7%) και εφάπαξ (4%) για 200.000 αυτοαπασχολουμένους. Οι τρέχουσες εισφορές θα επιβληθούν επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματος του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2017 (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015). Οι αναδρομικές θα επιβληθούν επί του καθαρού εισοδήματος του 2016. Σημειώνεται, πάντως, πως για την περίοδο 2017-2020 ισχύουν κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% σε όλες τις εισφορές των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων με πάνω από πέντε έτη ασφάλισης και ετήσιο εισόδημα από 7.032 ευρώ έως 58.000 ευρώ (π.χ. για εισοδήματα 7.032-13.000 ευρώ ισχύουν εκπτώσεις 50% σε όλες τις εισφορές). Παράλληλα τον Σεπτέμβριο αναμένεται εκκαθάριση των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί για το α" εξάμηνο του 2018 με βάση το 85% του καθαρού εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2017 συν τις καταβλητέες εισφορές σύμφωνα με το δηλωθέν εισόδημα για το ίδιο έτος. Οσοι δηλώσουν για το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016, θα καταβάλλουν τη διαφορά αναδρομικά των εισφορών από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Πάντως η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας – κατόπιν εορτής – τα δυσβάσταχτα χαράτσια στους ελεύθερους επαγγελματίες, σχεδιάζει διορθωτικές κινήσεις – από το 2019 – στο σύστημα υπολογισμού των εισφορών. Αυτές θα ωφελήσουν, σύμφωνα με όσα τόνισε πρόσφατα ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, όσους επαγγελματίες δηλώνουν μεταξύ 30.400 ευρώ και 70.000 ευρώ.

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ. Γεγονός είναι ότι στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών επικρατεί αναβρασμός ενόψει της απόφασης του ΣτΕ για τα χαράτσια. Οπως δήλωσε ο Τάσος Πετρόπουλος, «η απόφαση ακόμα δεν έχει διατυπωθεί για να ξέρουμε τις ειδικότερες σκέψεις. Δεν ξέρουμε καν σε τι θέμα αποφαίνεται το ΣτΕ» λέει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.
Την ίδια ώρα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που εκπροσωπεί μεταξύ άλλων τους πολιτικούς μηχανικούς, ζητά να μπει ανώτατο πλαφόν στην επιβάρυνση των αυτοαπασχολουμένων από φόρους και εισφορές. Παράλληλα το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά μείωση των εισφορών, μεικτό σύστημα υπολογισμού αυτών και αυτόνομο Ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών.
Από την πλευρά της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) τονίζει ότι «περιμένουμε να διορθωθούν οι αδικίες, τα λάθη και οι υπερβολές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών». Τέλος, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας αρνήθηκε να τοποθετηθεί μέχρι την έκδοση της επίσημης απόφασης από το ΣτΕ, ενώ μέχρι τότε κάλεσε τους επαγγελματίες να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους.