Σε κορυφαίο επενδυτικό προορισμό για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων πολυτελείας αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, προσελκύοντας αμερικανικά, γαλλικά, αραβικά και εγχώρια κεφάλαια. H Αθήνα ως προορισμός διανύει την καλύτερη περίοδο των τελευταίων χρόνων, αποκτώντας τα χαρακτηριστικά άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, καθώς μετατρέπεται σε πόλο έλξης τουριστών για ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο για τις διακοπές του καλοκαιριού. Το 2017, οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών στην πρωτεύουσα έσπασαν το «ιστορικό φράγμα» των 5 εκατομμυρίων, με την Αθήνα να θέτει τις βάσεις για ακόμη καλύτερες επιδόσεις φέτος και τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, αναδεικνύεται σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό με νέες ισχυρές ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που δίνει ισχυρό momentum συνολικά στο τουριστικό brand της χώρας.

στο κεντρο. Στα τρία κορυφαία ξενοδοχεία που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Πλατεία Συντάγματος, προστέθηκε πέρυσι το νέο Electra Metropolis στην οδό Μητροπόλεως, ενώ δημιουργούνται κι άλλες μονάδες πολυτελείας, που καθιστούν το κέντρο της Αθήνας ένα από τα ισχυρότερα «ξενοδοχειακά κέντρα» της Ευρώπης.

Ηδη, όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες ακινήτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε ξενοδοχεία.

Ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε ολόκληρη την Αττική. Στο παραθαλάσσιο μέτωπο, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκτεταμένες εργασίες για την ανακαίνιση του «νέου» Αστέρα Βουλιαγμένης, του οποίου τη διαχείριση ανέλαβε η ξενοδοχειακή πολυεθνική Four Seasons Hotels and Resorts, που θεωρείται ηγέτιδα δύναμη στον χώρο του πολυτελούς τουρισμού.

Το νέο ξενοδοχείο ελέγχεται πλέον από το αραβικών συμφερόντων fund AGC Equity Partners και θα λειτουργήσει σύντομα ως Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, μόλις ολοκληρωθεί η εκτεταμένη αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών του, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.Παράλληλα, σε τροχιά εκσυγχρονισμού βρίσκεται και το ξενοδοχείο Hilton, που λειτουργεί πλέον υπό την ομπρέλα της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας Home Holdings Συμμετοχών, στην οποία συμμετέχουν η TEMEΣ ΑΕ της Costa Navarino και η D Marine, θυγατρική του τουρκικού ομίλου Dogus.

Την ίδια στιγμή, χαμηλά στη Λεωφόρο Συγγρού ανακαινίζεται με εντατικούς ρυθμούς το πρώην Metropolitan του ομίλου Χανδρή, που θα φέρει το όνομα Athens Marriott, αποτελώντας τη νέα ναυαρχίδα του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου στην Ελλάδα. Στην ίδια λεωφόρο, η εταιρεία Sygrou 115 AE που ελέγχεται από την αμερικανική Hines, είναι η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία του πρώην Athens Ledra Hotel, το οποίο θα επαναλειτουργήσει σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Γιάννη Δασκαλαντωνάκη.

Ωστόσο, το μεγάλο μπαμ στον ξενοδοχειακό κλάδο έκαναν ο Ομιλος Λασκαρίδη και η θυγατρική του εταιρεία Λάμψα, η οποία έχοντας στην κατοχή της τη Μεγάλη Βρεταννία, εξαγόρασε πρόσφατα το «πεντάστερο» εμβληματικό ξενοδοχείο King George, ενώ προχώρησε και σε μακροχρόνια εκμίσθωση του πρώην King’s Palace.

Η εταιρεία Λάμψα αποκτά πλέον ισχυρότατη παρουσία στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας και ιδιαίτερα στον χώρο των μονάδων πολυτελείας πέριξ της Πλατείας Συντάγματος, όπου φιλοδοξεί να μετατραπεί σε leader.Σε απόσταση αναπνοής από την Πλατεία Συντάγματος, ο Ομιλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ της οικογένειας Κόκκαλη, σχεδιάζει να μετατρέψει σε πολυτελές boutique hotel 45 δωματίων το κτίριο που στέγαζε κάποτε τα γραφεία της Τράπεζας Εργασίας, στη συμβολή των οδών Βουλής και Κολοκοτρώνη. Το κτίριο, με συνολική επιφάνεια 4.160 τ.μ., ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και νοικιάστηκε για διάστημα 20 χρόνων. Στόχος της εταιρείας είναι το νέο ξενοδοχείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2019.

Επίσης, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για έτερο διατηρητέο ακίνητο, που βρίσκεται επί των οδών Αιόλου 3-5 και Αδριανού, στην Πλάκα, ιδιοκτησίας του γνωστού επιχειρηματία Μπαϊρακτάρη, το οποίο φιλοδοξεί να μετατρέψει και αυτό σε boutique ξενοδοχείο. Πρόκειται για το κτίριο Αίολος που το 1835 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.

Κτίριο του ΟΤΕ

Στο μεταξύ, σε νέο πολυτελές ξενοδοχείο αναμένεται να μεταμορφωθεί και το πρώην κτίριο του ΟΤΕ επί της οδού Σταδίου (δίπλα στην Παλιά Βουλή), το οποίο αποκτήθηκε πρόσφατα από τον ομογενή επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα Θεόδωρο Δουζόγλου. Το ακίνητο περιλαμβάνει δύο διαφορετικά κτίρια (επιφάνειας 4.693 τ.μ. και 1.314 τ.μ. το καθένα), τα οποία είναι λειτουργικά αυτόνομα. Λίγο πιο κάτω, στην Πλατεία Ομονοίας, κάποιοι επενδυτές δείχνουν αποφασισμένοι να δώσουν άλλη μια νέα ευκαιρία ανάπτυξης στην περιοχή, επενδύοντας ξανά σε αυτήν. Ηδη ο επιχειρηματίας Στέλιος Ιωαννίδης σχεδιάζει να λειτουργήσει ξανά το ξενοδοχείο «La Mirage», που διαθέτει 208 δωμάτια και βρίσκεται επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 3, που παραμένει κλειστό από το 2008.

Στην άλλη πλευρά του «ιστορικού κέντρου», στην περιοχή του Μακρυγιάννη, ένα νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων με 90 δωμάτια βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, με στόχο να λειτουργήσει στις αρχές του 2019, με την υπογραφή της Coco-mat. Στην οδό Μητροπόλεως, το κτίριο που παλιά στέγαζε τον όμιλο Χυτήρογλου, στο ύψος της Πλατείας Καπνικαρέα, ο όμιλος Nίκου Δασκαλαντωνάκη δρομολογεί σύντομα τη λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου της αλυσίδας Grecotel, ενώ επί της οδού Πατησίων σχεδιάζει τη δημιουργία νέας μονάδας –πιθανότατα με το ξενοδοχειακό σήμα της Accor –η γαλλική Boisse Finances. Στις δρομολογούμενες «μεγάλες επιστροφές» ιστορικών ξενοδοχείων συγκαταλέγονται η πρόθεση του ΕΦΚΑ να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ενοικίαση του πρώην Esperia Palace στην οδό Σταδίου, η πώληση του Ηνίοχος στην οδό Βερανζέρου και η ενοικίαση του πρώην Κάνιγγος 21 στην ομώνυμη πλατεία.