Μπορεί οι Ρεπουμπλικανοί να ελέγχουν πλήρως εδώ και δεκαπέντε μήνες το Κογκρέσο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διανύουν την καλύτερη περίοδο της ιστορίας τους. Απόδειξη ότι ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόσωπο – κλειδί για το μέλλον του κόμματος, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ο ίδιος ο Ράιαν φαίνεται να μην παραβλέπει τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφασή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα –τουλάχιστον αυτό έγινε γνωστό από το στενό του περιβάλλον. Ανέφερε ως βασική αιτία της απόφασής του το ότι θέλει να περνάει περισσότερο χρόνο με τα τρία ανήλικα παιδιά του.

Οποια και να είναι η ακριβής αιτία, γεγονός παραμένει ότι οι Ρεπουμπλικανοί στερούνται της στιβαρής ηγεσίας την οποία είχαν ανάγκη σε αυτήν τη φάση –σε μια φάση εσωτερικού διχασμού όπου κυριαρχεί η φιγούρα του Ντόναλντ Τραμπ. Η αποχώρηση του Ράιαν, σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», δεν αποσταθεροποιεί μόνο το κόμμα. Τινάζει όλους τους σχεδιασμούς του στον αέρα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών σε όλα τα μέτωπα. Κατ’ αρχάς, ο άλλοτε υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών ήταν ο μαγνήτης των δωρεών στο κόμμα –ήδη έχει συγκεντρώσει 54 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ενας δεύτερος λόγος είναι ότι, αντίθετα από τον Τραμπ που σπέρνει το χάος, ο Ράιαν είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει εμπιστοσύνη στην επιχειρηματική τάξη, αλλά και ένας πόλος σταθερότητας για τους βουλευτές. Κι ένας τρίτος, ότι ο Ράιαν θα επικέντρωνε την προεκλογική εκστρατεία στην οικονομία και στους φόρους και όχι στην ατζέντα της σκληρής Δεξιάς που προωθεί ο Τραμπ. Από άλλη πλευρά, πάντως, υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η απόσυρση του Ράιαν θα δώσει ώθηση σε μια εκστρατεία που αντιπροσωπεύει πολύ καλύτερα τον άνθρωπο που κάθεται τώρα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου και που θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. «Ο Πολ προσανατολιζόταν σε μια προεκλογική εκστρατεία ιδεών», ανέφερε σχετικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιουτ Τζίνγκριτς. «Αλλά, πιστέψτε με, μια τέτοια προεκλογική εκστρατεία δεν είναι η ενδεδειγμένη γι’ αυτό το φθινόπωρο».

Στον αντίποδα, ο βουλευτής της Φλόριντα Τομ Ρούνεϊ δηλώνει βέβαιος ότι με μια εκστρατεία που θα βασίζεται στον φόβο οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα φτάσουν και πολύ μακριά. «Το μόνο που καταφέρνεις έτσι είναι να τρομάζεις τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο αντίθετες θεωρήσεις παλαντζάρει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ η διαρροή σε στελέχη δεν σταματά στον Πολ Ράιαν: οι Ρεπουμπλικανοί που δεν θα κατέβουν υποψήφιοι είτε επειδή αποσύρονται όπως εκείνος από την ενεργό πολιτική είτε επειδή πρόκειται να αναλάβουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό ξεπερνούν τους τριάντα. Αρκετοί ακόμη έχουν παραιτηθεί εξαιτίας της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα ή επειδή επέλεξαν να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα στον ιδιωτικό τομέα.

Ηταν πάντως μόλις την περασμένη εβδομάδα όταν ο Πολ Ράιαν συγκέντρωσε τους μεγαλύτερους δωρητές του στο Οστιν του Τέξας προκειμένου να τους αναλύσει τη στρατηγική του κόμματος και να εξασφαλίσει την οικονομική τους υποστήριξη. Ο Ράιαν είχε αποφύγει να αναφερθεί στην προσωπική του εκστρατεία για την επανεκλογή του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έδωσε την εντύπωση ότι επρόκειτο να αποχωρήσει άμεσα από την ενεργό πολιτική. Οταν πλέον η απόφασή του έγινε γνωστή, επιχείρησε να καθησυχάσει τους συναδέλφους του –ακόμη και αν οι αναλυτές λένε ότι η απόσυρσή του θα κάνει πολλούς δωρητές να κρατήσουν τα χρήματα στις τσέπες τους.

Διαψεύδει ο Τραμπ ότι θέλει να διώξει τον Μιούλερ

O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε χθες την πλήρη εμπιστοσύνη του στον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ και δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις έρευνές του. Με τη δήλωση αυτή διέψευσε ουσιαστικά ότι προτίθεται να τον απολύσει.