Τα μέλη της κυβέρνησης, και πολύ σωστά, χαίρουν υψηλής προστασίας. Αυτή όμως την προστασία έχουν χρέος να εξασφαλίσουν και στους πολίτες –με τα δικά τους χρήματα, εξάλλου, τα χρήματα των φορολογουμένων, απολαμβάνουν την ασφάλειά τους. Δεν νοείται επομένως να στερούν αυτό το βασικό δικαίωμα για κάθε ευνομούμενη πολιτεία, να αφήνουν το έγκλημα να δρα ανεξέλεγκτο και τους πολίτες απροστάτευτους.

«ΤΑ ΝΕΑ» έχουν τονίσει ξανά από αυτήν εδώ τη στήλη ότι η ασφάλεια σε μια κοινωνία συνδέεται άμεσα με την ελευθερία. Φόβος και ελευθερία είναι δυο έννοιες ασύμβατες μεταξύ τους. Δεν είναι ελεύθερη μια κοινωνία τα μέλη της οποίας έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με Kαλάσνικοφ, ξύλινα ρόπαλα και σιδερένιους λοστούς. Είναι δέσμιος του παραλυτικού συναισθήματος του φόβου όποιος πέφτει για ύπνο τη νύχτα στο κρεβάτι του και σκέπτεται ότι μπορεί το σπίτι του να γίνει αντικείμενο εισβολής από ληστές και διαρρήκτες.

Ο αρμόδιος υπουργός είχε διαπράξει την απρέπεια, απρέπεια εις βάρος των θυμάτων, να αποδώσει την έξαρση της εγκληματικότητας στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Ο ρόλος του όμως δεν είναι διαπιστωτικός. Είναι να κάνει το παν για να αναχαιτίσει το κύμα της εγκληματικότητας, για να μην αισθάνονται οι πολίτες «σακιά με πατάτες», όπως δήλωσε αντιδήμαρχος που έπεσε θύμα ληστείας.

Ως απολύτως προστατευμένος, ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει μόνο κυβερνητικό, αλλά και ηθικό χρέος να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Και απολύτως καμία δικαιολογία εάν δεν το πράξει.