Συμφωνία-μαμούθ ύψους 20 δισ. ευρώ με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός μουσείου – ερευνητικού κέντρου δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερου από το Λούβρο –Άμπου Ντάμπι ετοιμάζεται να υπογράψει την Τρίτη, 10 Απριλίου η Γαλλία με τη Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία που θα υπογραφεί στο Παρίσι σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των δύο κρατών θα προβλέπει ότι η Γαλλία θα δημιουργήσει ένα masterplan που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη μουσείων, αρχαιολογικών ανασκαφών και εργαστηρίων συντήρησης, όπως επίσης τον σχεδιασμό μεταφορών, ξενοδοχείων, εκπαιδευτικών δομών και εκπαίδευσης, όπως και αστικών διαμορφώσεων και αναπλάσεων.

Το πλάνο που έχει ως επίκεντρο την προσέλκυση τουριστών περιγράφεται ως «το πιο σημαντικό που έχει δει ως σήμερα ο Αραβικός κόσμος». Το κόστος δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια, αλλά διπλωματικές πηγές που ασχολούνται με την υπογραφή της συμφωνίας εκτιμούν ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 20 δις ευρώ, το οποίο θα καλύψει εξολοκλήρου η Σαουδική Αραβία. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσεως μουσείου στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται ο αραβικός πολιτισμός από την αρχαιότητα έως σήμερα και παράλληλα με το ερευνητικό κέντρο ευελπιστεί να ξεπεράσει σε μέγεθος και σπουδαιότητα το Λούβρο – Άμπου Ντάμπι.

Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου που θα είναι αφιερωμένο στους προ-ισλαμικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην περιοχή πριν από μία χιλιετία με έμφαση στο βασίλειο των Ναβαταίων, έναν αρχαίο αραβικό λαό με αραμαϊκές επιρροές, πρωτεύουσα του οποίου ήταν η λαξευμένη στον βράχο πόλη της Πέτρας, στη σημερινή Ιορδανία. Η γλώσσα τους θεωρείται ο πρόγονος της σύγχρονης αραβικής γλώσσας και στο πλαίσιο της επικείμενης συνεργασίας προγραμματίζεται ανάδειξη της Mada’in Saleh – του δεύτερου σημαντικότερου οικισμού των Ναβαταίων, που έχει ενταχθεί στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το 2008 – ως αντίπαλον δέος της Πέτρας.

Οι πρώτες επαφές για τη σύνταξη του φιλόδοξου αυτού σχεδίου έγιναν κατά τη μικρής διάρκειας στάση του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Ριάντ μετά τα εγκαίνια του Λούβρου – Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Νοέμβριο.