Περίπου μία ώρα διήρκεσε η επίσκεψη του Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως, Αμφιλόχιου, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, την Κυριακή του Πάσχα, ο Δημήτρης Κούκλατζης και ο "Αγγελος Μητρετώδης, έλαβαν τη Θεία Κοινωνία από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος τους μετέφερε και την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, να επιστρέψουν σύντομα στις οικογένειες και τα καθήκοντά τους.

Σημειώνεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε υποβάλλει προ ημερών στις αρμόδιες Αρχές, το σχετικό αίτημα επίσκεψης εκπροσώπου του στους δύο κρατούμενους Έλληνες στρατιωτικούς, ενώ ο κ. Βαρθολομαίος στο αναστάσιμο μήνυμά του εξέφρασε την ικανοποίηση, τη χαρά και τη συγκίνηση της Έδρας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, για τη χορήγηση τη Μεγάλη Παρασκευή της σχετικής άδειας.

Στο μήνυμά του για την Ανάσταση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακοίνωσε ότι ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος επρόκειτο να επισκεφθεί την Κυριακή του Πάσχα τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, αφού έλαβε την άδεια των αρχών για αυτό έπειτα από επίμονες προσπάθειες πολλών ημερών.

Εκφράζοντας τις ευχές του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε:

«Την Πασχαλινή χαρά μας επαυξάνει το γεγονός ότι χθες, Μεγάλη Παρασκευή, μας δόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές η άδεια, ώστε ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ως εκπρόσωπός μας, να επισκεφθεί αύριο τους δύο κρατουμένους Έλληνες Ορθοδόξους στρατιωτικούς, Δημήτριο και Άγγελο, για να τους πει το ‘"Χριστός Ανέστη» και να τους μεταφέρει τον ασπασμό και την στοργή της Μητρός Εκκλησίας, μαζί με την ευχή της σύντομα να επιστρέψουν στις οικογένειες και στα καθήκοντά τους. Αυτήν την απάντηση την περιμέναμε από την Άγκυρα πολλές ημέρες και χαιρόμαστε που ήλθε μαζί με την Ανάσταση. Εκφράζουμε την ικανοποίηση και τη χαρά μας και τη συγκίνησή μας.

Λοιπόν, αδελφοί και τέκνα αγαπημένα: Χριστός Ανέστη, σε όλους εσάς που γεμίσατε απόψε την αυλή του Πατριαρχείου μας, του μεγάλου αυτού Μοναστηριού της πίστεως και του Γένους. Χριστός Ανέστη σε όλους όσοι μας παρακολουθούν από μακρυά, σε όλο τον κόσμο, γιατί για όλο τον κόσμο σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Κύριός μας. Χρόνια Πολλά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «μέσα σε αυτό το πανηγύρι της πίστεως, μέσα στη γοητεία της Ανοίξεως, μέσα στην έξαρση της χαράς και της αγαλλιάσεως, ένα στοιχείο ξεχωρίζει και φανερώνει το μεγαλείο της αγαθότητος του Θεού στον μέγιστο βαθμό: είναι η ελευθερία την οποία Εκείνος χαρίζει στον άνθρωπο και τώρα και πάντοτε! Ενώ τελεσιουργείται το μυστήριον της σωτηρίας μας, ο άνθρωπος διατηρεί το δικαίωμα να κοινωνήσει με τον αναστημένο Κύριο μόνον εάν το θέλει! Αυτή η ελευθερία, αυτή η αρχοντική στοργή του Ιησού Χριστού είναι και το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς ένα κόσμο ο οποίος βασανίζεται φυλακισμένος στις εγωπαθείς επιδιώξεις και στους ιδιοτελείς σκοπούς του. Αυτή η πρόταση ζωής είναι το δώρο της Μητρός Εκκλησίας προς τους προσκυνητές του Αληθινού Θεού μέσα σε αυτές τις αγιασμένες αυλές αλλά και σε ολόκληρη την Οικουμένη!».

Παρέμβαση στο πνεύμα των εορτών έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για το θέμα των δύο στρατιωτικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «όλοι οι Έλληνες απαιτούμε το τέλος του Γολγοθά σας».

Με την παρέμβαση αυτή ο πρωθυπουργός ήθελε αφ’ενός να δείξει ότι η Πολιτεία έχει συνεχώς στο μυαλό της του δύο στρατιωτικούς, αλλά και να στείλει νέο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η προκλητική και ανέντιμη τακτική της με θύματα δύο αθώα παιδιά στρέφεται εναντίον ολόκληρου του ελληνικού λάου.