Σταθερή πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν καν ανέλθει στην ηγεσία της ΝΔ, ήταν πως ένα πολιτικό πρόσωπο πρέπει να έχει ισχυρό στενό επιτελείο, έτσι ώστε να μπορεί να προλαμβάνει πολιτικούς κινδύνους, να προβλέπει εξελίξεις, αλλά και να διοικεί αποτελεσματικά. Με βάση αυτόν τον άξονα κινήθηκε και ως υπουργός Δημόσιας Διοίκησης τη δύσκολη περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και τώρα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως όλοι οι ηγέτες, έτσι και ο ίδιος επέλεξε για το στενό του επιτελείο δοκιμασμένα στελέχη που είχαν ή κέρδισαν στην πορεία την απόλυτη εμπιστοσύνη του.

Οι ηγέτες της συντηρητικής παράταξης άλλωστε, κατά μια περίεργη σύμπτωση, είχαν πάντα τρία ισχυρά μέλη στα στενά τους επιτελεία. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε (μεταδικτατορικά) τους Πέτρο Μολυβιάτη, Τάκη Λαμπρία και Λένα Τριανταφύλλη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τους Κυριάκο Γριβέα, Αντώνη Σγαρδέλη και Διονύση Μπεχράκη, ο Μιλτιάδης Εβερτ τους Λεύτερη Κουσούλη, Νίκο Μπάλιο και Μαρία Μπασιάκου, ο Κώστας Καραμανλής τους Γιάννη Αγγέλου, Κώστα Σταϊκούρα και στην πορεία τον Θόδωρο Ρουσόπουλο και, τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς τους Χρύσανθο Λαζαρίδη, Δημήτρη Σταμάτη και Κώστα Μπούρα.

Ετσι λοιπόν, μετά και την αλλαγή φρουράς που έγινε πριν από λίγα 24ωρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτιαξε τη δική του τρόικα, η οποία –κατά πάσα πιθανότητα –θα τον ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές. Πρόκειται για τον νέο διευθυντή του γραφείου του Στέλιο Πέτσα και τους Γρηγόρη Δημητριάδη και Γιώργο Μυλωνάκη που βοήθησαν αποφασιστικά στην πορεία προς την ηγεσία της ΝΔ. Τα τρία αυτά πρόσωπα είναι και τα μόνα από ολόκληρο τον κομματικό και κοινοβουλευτικό μηχανισμό της ΝΔ που μπορούν να μιλήσουν εξ ονόματος του προέδρου. Εχουν τη δυνατότητα της εισήγησης στρατηγικής, της διαχείρισης δύσκολων θεμάτων, του συντονισμού κοινοβουλευτικών και κομματικών δράσεων και μπορούν ανά πάσα στιγμή να μιλήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η «ΧΗΜΕΙΑ». Οι «άνθρωποι του προέδρου» είναι και ηλικιακά κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ιδεολογικοπολιτικά αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά, καθώς η εμπιστοσύνη περνά και μέσα από τις κοινές πολιτικές θέσεις και τη «χημεία» που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του ηγέτη και των στενών του συνεργατών.

Ο Στέλιος Πέτσας είναι από τα πρόσωπα που εμπιστεύθηκε στην πορεία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τον γνώρισε την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά και αμέσως μόλις εξελέγη του έδωσε την κρίσιμη θέση του συμβούλου επί των οικονομικών. Τον εμπιστεύθηκε και στο επικοινωνιακό πεδίο, καθώς ο τότε σύμβουλος αναλάμβανε και την προβολή – εξειδίκευση πολλών εκ των θέσεων του κόμματος. Χαμηλών τόνων ο ίδιος, κέρδισε γρήγορα την εκτίμηση των βουλευτών της παλιάς φρουράς του κόμματος καθώς ξέρει να μοιράζει το παιχνίδι και να μην είναι υπερσυγκεντρωτικός. Ασχολήθηκε επί μακρόν με την πιο δύσκολη εξίσωση που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία δεν είναι άλλη από τη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. Τώρα, στο ευαίσθητο πόστο του διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, ο ρόλος του θα είναι πιο σύνθετος. Θα συνομιλεί με βουλευτές, θα συντονίζει –μαζί με τον Κώστα Τσιάρα –την κοινοβουλευτική δράση, ενώ θα έχει λόγο και στην επικοινωνιακή στρατηγική. Θα συμμετάσχει στον «κλειστό πρωινό καφέ», όπου παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη συζητούνται τα πάντα, ενώ θα διατηρήσει και την ευθύνη τού συμβούλου επί των οικονομικών.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο εξ απορρήτων του προέδρου και ο άνθρωπος των δύσκολων απόστολων. Εχει εμπλακεί στη διαμόρφωση του μητρώου στελεχών (θέμα στο οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης), βλέπει βουλευτές αλλά και στελέχη που θέλουν να ενταχθούν στις εκλογικές λίστες του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα εισηγείται και ζητήματα πολιτικής στρατηγικής.

Ο Γιώργος Μυλωνάκης γνωρίστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και από τότε ανήκει στο στενό επιτελείο του προέδρου της ΝΔ. Το γραφείο του, όπως και του Δημητριάδη, βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε εκείνο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς. Χειρίζεται τα θέματα που αφορούν το Δημόσιο, αλλά και αυτά που απαιτούν νομικές γνώσεις, προκειμένου να δίνει τις σχετικές κατευθύνσεις σε βουλευτές και στελέχη, ειδικά όταν πρόκειται να κατατεθεί ερώτηση ή επερώτηση στη Βουλή. Θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί στην κυβέρνηση της ΝΔ, όχι σε υπουργείο, αλλά σε δομή του κρατικού μηχανισμού.

Στην τριανδρία αυτή προστίθεται ο τέταρτος, επίσης κεντρικός «παίκτης» στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλος από την εκπρόσωπο Τύπου Μαρία Σπυράκη. Εχει τη βασική ευθύνη της χάραξης της επικοινωνιακής στρατηγικής του κόμματος, γνωρίζει καλά το τοπίο των ΜΜΕ και αποτελεί το πρόσωπο που θα αναλάβει να προβάλλει –σε καθημερινή βάση –το κεντρικό πολιτικό μήνυμα του κόμματος, το οποίο αποφασίζεται στον «κλειστό πρωινό καφέ».