Τα δεδομένα σαφή: 1. Ο εθνικιστικόςπαροξυσμόςτης ΤουρκίαςέχειμεταφερθείσεΑιγαίοκαι ΝΑΜεσόγειο. Στόχος, να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι αυτό που έκαναν στους Ιταλούς της Εni (οικόπεδο 3) θα το επαναλάβουν και το φθινόπωρο στους Αμερικανούς και Καταρινούς των ExxonMobil – Qatar Petroleum (οικόπεδο 10).

2. Ηεθνικήμας στρατηγική απαιτείται να αναβαθμίζει την εθνική ισχύ μεπολιτική και θεσμική σταθερότητα, ανάπτυξη οικονομίας,ενίσχυσηκοινωνικήςσυνοχής, διαμόρφωση εθνικού μετώπου συνεννόησης. Περιττοί και επικίνδυνοι φραστικοί λεονταρισμοί κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων δεν προσφέρουν τίποτα στη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα προώθησης των εθνικών θέσεων. Ενίσχυση του Κοινού Ενεργειακού Δόγματος με την Κύπρο που διαμορφώσαμε το 2011 και περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής ενεργειακής μας σχέσης με το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο.

3. Η ΕΕ,βαθιά εξαρτημένη από εισαγωγές φυσικού αερίουτρίτωνχωρών(κυρίωςΡωσία), ψάχνει απεγνωσμένα για νέες πηγές και νέες διαδρομές τροφοδοσίας. Πληρώνει κάθε μέρα 1 δισ. ευρώ για ενεργειακές εισαγωγές. Βαρύς λογαριασμός!Επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα τηςευρωπαϊκής οικονομίας,πουτροφοδοτείται με 30% ακριβότερο ηλεκτρικό και 100% ακριβότερο αέριο σε σχέση με τις ΗΠΑ.

4. ΗΕλλάδα αποτελείμέρος του αναδυόμενου ενεργειακού Eldorado της ΝΑΜεσογείου. Η ανακάλυψη του γιγαντιαίουαιγυπτιακούκοιτάσματοςZOHR(2015) έφερε ενεργειακή επανάσταση. Στο διάστημα 2010-2014ηΕλλάδα αναδείχθηκε σε κορυφαίο ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο της ενεργειακά διψασμένης ΕΕ. ΟαγωγόςΤΑΡ στηΒόρεια Ελλάδα (από Κασπία ώς Ιταλία), οελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και η επέκτασήτου προς Ρουμανία και Ουκρανία, η πλωτή μονάδα αερίου τηςΑλεξανδρούπολης, ο αγωγόςEastmed(από κοιτάσματα Ισραήλ – Κύπρου μέσω Κρήτης προς Ιταλία) και η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector (Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Αττική) σχεδιάστηκαν,συμφωνήθηκανκαι χρηματοδοτήθηκαντηντετραετία αυτή. Οπλα σημαντικής ισχύος για την οικονομική και στρατιωτική διπλωματία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, που τίποτα δεν έχει συνειδητοποιήσει, ούτε αξιοποιήσει.

5. Την περίοδο 2011-2014 κάναμε τη δική μας ενεργειακή επανάσταση. Μέσα σε 3 χρόνια νομοθετήσαμε για τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, δημιουργήσαμε τον εθνικό φορέα ερευνών, προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό με όρια ΑΟΖ με Αλβανία, Ιταλία, ΛιβύησεΙόνιο καιΝότια Κρήτη, προκηρύξαμε 3 διαδοχικούςγύρουςδιεθνών διαγωνισμών και κυρώσαμε στη Βουλή τις πρώτες 3 συμβάσεις αξιοποίησης.Μετάτο ZOHR,όλα δείχνουν ότι Νότια Κρήτη και Ιόνιο μπορεί να κρύβουν εξαιρετικά θετικές εκπλήξεις. Το ενδιαφέρον των παγκόσμιωνκολοσσώνείναιενδεικτικό.Τα ΕΛΠΕ, ως ανάδοχος, εκτιμούν για το μικρομεσαίο κοίτασμα του Πατραϊκού: επενδύσειςγια ανάπτυξη και αξιοποίησηπάνω από 7 δισ.ευρώ (σχεδόν όσο και η επένδυση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού),δημόσια έσοδα4,5 δισ. ευρώ στο Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, 800 εκατ. ευρώ στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργία1.300 θέσεωναπασχόλησης, παραγόμενο κοινωνικό προϊόν σε τοπικό επίπεδοπάνω από3 δισ. ευρώ.ΗΕλλάδα έχει αρκετά μικρομεσαία κοιτάσματα σαν τον Πατραϊκό.Η συμβολή του ορυκτού πλούτου στο ΑΕΠτης χώραςμπορεί να φτάσει το 15%.

6. Για ναδιασφαλίσουμεότικαμία κυβέρνησηδεν θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά για διορισμούςκομματικώνεκλεκτών, νομοθετήσαμετο 2013, κατά το νορβηγικό πρότυπο,το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών.Παρά τα τότε επικριτικά σχόλια,σήμερα οι αρμόδιοι για τοΑσφαλιστικόγνωρίζουν ότι σύντομα2-3 δισ. ευρώ θα τροφοδοτούνκάθε χρόνοτις συντάξεις των Ελλήνων.

7. Αυτάμέχρι το2014.Σήμερα,επιπόλαιες και εθνικά επικίνδυνες λεκτικές κορόνες.Η αξιοποίηση των συγκριτικών ενεργειακών μας πλεονεκτημάτων, από τους υδρογονάνθρακες και τους αγωγούς μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν να συνεισφέρουν 50 δισ. ευρώ επενδύσεων τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, κάθε 1 ευρώ σε υποδομές ενέργειας αυξάνει το ΑΕΠ κατά επιπλέον 0,8 ευρώ. Η ταχεία υλοποίηση των δυνατοτήτων αυτών θα παρείχε τεράστιες δυνατότητες αύξησης της εθνικής ισχύος, πολύτιμου στοιχείου για την επίλυση των σημερινών κρίσιμων εθνικών θεμάτων.