Πτωτική τάση καταγράφεται στην εποχική γρίπη, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Εντούτοις και παρά τη μειωμένη κυκλοφορία των ιών της γρίπης καταγράφτηκαν και τη τελευταία εβδομάδα σοβαρά περιστατικά.

Ειδικότερα, σε διάστημα μίας εβδομάδας έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών που παρουσίασαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη ενώ επιπλέον για εφτά ασθενείς κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Συνολικά, από τον περασμένο Οκτώβριο οι επιστήμονες του Κέντρου έχουν εντοπίσει 103 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 99 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 34 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 30 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 4 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε εντατική.

Σημειώνεται δε, ότι μόλις ένας στους τρεις ασθενείς (13%) που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές και εισήχθησαν σε ΜΕΘ είχαν υποβληθεί σε αντιγριπικό εμβολιασμό, παρόλο που στην συντριπτική τους πλειοψηφία (73,7%) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Αντίστοιχα, από το σύνολο των 34 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο τέσσερις ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη.

Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς

Επιπλέον, 86 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με το Κέντρο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην χώρα μας να διαμορφώνεται στα 2.431.

Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι περισσότερες εστίες μετάδοσης της νόσου βρίσκονται νότιο Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί ατελώς (δηλαδή, με μία μόνο δόση).