Ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην επικεφαλής της στρατηγικής του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη οργισμένος για τις αρνητικές αντιδράσεις της Γουόλ Στριτ απέναντι στις εμπορικές πρακτικές που ακολουθεί η Ουάσιγκτον με την Κίνα.

«Ρωτήστε τον κόσμο στο Οχάιο, την Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν για τη Γουόλ Στριτ. Η Γουόλ Στριτ στήριζε και ζητωκραύγαζε όταν εξάγονταν οι θέσεις εργασίας τους. Να πάει στον αγύριστο η Γουόλ Στριτ, αν δεν της αρέσει. Ηταν καιρός να τους αντισταθεί κάποιος και ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο τέλειος υποψήφιος. Η Γουόλ Στριτ είναι πάντα βραχυπρόθεσμη. Ο Τραμπ προσπαθεί να προστατεύσει την καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού, την καινοτομία μας» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

«Αυτή είναι η καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού»

Ο Μπάνον, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον Λευκό Οίκο, είπε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Τραμπ να επιβάλει δασμούς είναι μήνυμα προς τους Κινέζους ότι «το παιχνίδι της αέναης καθυστέρησης τελείωσε» και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το βασικό ζήτημα της «εξαναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας». Σχολίασε μάλιστα ότι ο αμερικανός πρόεδρος «το σχεδίαζε εδώ και καιρό».

«Αυτή είναι η καρδιά του αμερικανικού καπιταλισμού: η καινοτομία στην τεχνολογία που οι Κινέζοι είτε την έκλεψαν είτε ανάγκασαν τις αμερικανικές εταιρείες να την παραδώσουν. Ο Τραμπ έστειλε το σήμα ότι αυτές οι μέρες τελείωσαν», πρόσθεσε.

Μόλις 11 ώρες αφότου η αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε την επιβολή νέων δασμών σε περίπου 1.300 κινεζικά προϊόντα (κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας, των μεταφορών και των ιατρικών ειδών), το Πεκίνο απάντησε με παρόμοια λίστα δασμών σε αμερικανικά εισαγόμενα είδη, όπως σόγια, αεροσκάφη, αυτοκίνητα, βοδινό και χημικά.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ότι η αμερικανική κυβέρνηση αυτή την στιγμή δεν έχει σχεδιάσει νέα εμπορική πρωτοβουλία εναντίον της Κίνας αλλά επικεντρώνεται στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.