Η Νετάνια είναι πόλη του Κεντρικού Ισραήλ, στα παράλια της Μεσογείου και σε απόσταση 20 χλμ. από το Τελ Αβίβ. Εκεί εδρεύει το αρχηγείο της ισραηλινής ομοσπονδίας πόλο, στο οποίο κατέχει επιτελική θέση ένας έλληνας προπονητής.

Ο Δημήτρης Μαυρωτάς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περνά πολλές ώρες της ημέρας στο γραφείο του αλλά και την πισίνα. Τεχνικός σύμβουλος για το γυναικείο πόλο, προπονητής της Εθνικής Γυναικών, αλλά και υπεύθυνος των Ακαδημιών.

Ο Μαυρωτάς έγινε πρόσφατα ένα από τα πρώτα θέματα στην αθλητική επικαιρότητα του Ισραήλ, καθώς η Εθνική Γυναικών προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Βαρκελώνη, 14-28 Ιουλίου) και για μία χώρα που δεν υπήρχε στον χάρτη του αθλήματος μια τέτοια επιτυχία ισοδυναμεί σχεδόν με… μετάλλιο. Μάλιστα είναι και στον ίδιο όμιλο με την ελληνική ομάδα.

Να φανταστείτε ότι τα δύο ματς των πλέι οφ με την Πορτογαλία, που έκριναν την πρόκριση, καλύφθηκαν τηλεοπτικά από συνδρομητικό κανάλι! «Ημασταν η μοναδική ομάδα που προκρίθηκε ενώ η αντίπαλός της συμμετείχε στην προηγούμενη διοργάνωση. Μέχρι τώρα η μοναδική καλή στιγμή για το γυναικείο πόλο ήταν η 10η θέση της ομάδας U17 στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μάλιστα είχε περάσει χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Γαλλία, Τουρκία, οι οποίες ήταν σε αρκετά υψηλότερες θέσεις» λέει ο Δημήτρης Μαυρωτάς.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρόκρισης ήταν και μια αύξηση του προϋπολογισμού για την προετοιμασία: «Οι Ισραηλινοί είναι λίγο σφικτοί στα χρήματα. Θέλουν να επενδύουν σε αθλήματα που φέρνουν επιτυχίες. Παρουσιάσαμε ένα πρότζεκτ που αφορούσε την προετοιμασία στον υπεύθυνο που ασχολείται με αυτά τα θέματα και ενέκρινε μία αύξηση. Σημαντική είναι και η βοήθεια της προέδρου της ομοσπονδίας, Ρεφιτάλ Κοέν, η οποία διαθέτει ανοιχτό μυαλό και μάλιστα έχει γίνει μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ισραήλ. Η επένδυση αφορά μόνο τις γυναίκες, καθώς το ανδρικό πόλο είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Το πρότζεκτ της ομοσπονδίας για τις γυναίκες περιλαμβάνει πλέον και τη διεκδίκηση της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024».

Μπάτζετ 450.000 ευρώ

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ομοσπονδίας πόλο αγγίζει τα 450.000 ευρώ, από τα οποία τα 250.000-300.000 αφορούν τις γυναίκες. Το κόστος μιας προετοιμασίας, για παράδειγμα στην Ελλάδα, είναι υψηλό, καθώς τα εισιτήρια είναι ακριβά, ενώ μεγαλώνουν και τα έξοδα παραμονής λόγω της παρουσίας των ανδρών ασφαλείας.

Ο Δημήτρης Μαυρωτάς έχει τριετές συμβόλαιο με την ομοσπονδία, αλλά ήδη είναι σε συζήτηση επέκτασης για άλλα δύο χρόνια: «Το πρωτάθλημα στο Ισραήλ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ολα τα κορίτσια που αγωνίζονται στην Εθνική δεν έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία. Εξαίρεση αποτελεί η Σουνίτ Στρούγκο, η οποία έχει αγωνιστεί μία χρονιά στη Σερβία, μάλιστα έχει και ελληνικό διαβατήριο».

Πώς είναι οι άνθρωποι στο Ισραήλ; «Στην αρχή επιφυλακτικοί, μέχρι να σε γνωρίσουν καλά και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Μετά γίνονται φιλικοί, πρόσχαροι και έτοιμοι να σε καλέσουν στο σπίτι τους».