Ο μεγιστάνας των μίντια Ρούπερτ Μέρντοκ συνεχίζει τις προσπάθειες για να δημιουργήσει μια νέα ισχυρή εταιρεία στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να πείσει τις Αρχές ανταγωνισμού και την κυβέρνηση της Βρετανίας να εγκρίνουν την εξαγορά ολόκληρου του καναλιού Sky που είναι γνωστό για τις συνδρομητικές και δορυφορικές του υπηρεσίες.

Η αμερικανική 21th Century Fox του Μέρντοκ ανακοίνωσε χθες ότι το Sky News, το ειδησεογραφικό κανάλι του Sky, μπορεί να πουληθεί στην Disney ή να αποσχιστεί ώστε να είναι ανεξάρτητο, προκειμένου να προχωρήσει το μεγάλο ντιλ της Fox με το Sky.

Η Fox έχει συμφωνήσει εδώ και αρκετούς μήνες να αγοράσει το 61% όλου του καναλιού Sky που δεν κατέχει, αλλά η συμφωνία δεν έχει προχωρήσει επειδή εγείρονται συνεχώς εμπόδια από τις ρυθμιστικές και εποπτικές Αρχές της Βρετανίας που φοβούνται ότι η νέα εταιρεία θα έχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά και την ενημέρωση. Ηδη ο Μέρντοκ ελέγχει στη Βρετανία την ταμπλόιντ εφημερίδα «Sun», τους «Τimes» και τους «Sunday Times» του Λονδίνου.

Η Fox προτείνει ουσιαστικά δύο λύσεις. Η μία είναι να αγοραστεί το κανάλι Sky News από την ανταγωνίστριά της στις ΗΠΑ, τη Walt Disney. Η δεύτερη προτεινόμενη λύση είναι να γίνει χωριστή εταιρεία με δική της, ανεξάρτητη διοίκηση, ώστε να διασφαλίζεται η δημοσιογραφική ανεξαρτησία του Sky News όπως αναφέρει το αίτημα της Fox στην Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας.

Ο Μέρντοκ θέλει να προλάβει να κλείσει τη συμφωνία για την εξαγορά όλου του καναλιού Sky, για να μην καταλήξει αυτό στα χέρια της ανταγωνίστριας εταιρείας Comcast.

Η Comcast έχει πει ότι θα υποβάλει προσφορά 12,5 στερλινών για καθεμία μετοχή για να αγοράσει το Sky, ενώ η Fox προσφέρει 10,75 στερλίνες ανά μετοχή. Ομως η Comcast δεν έχει υποβάλει ακόμη κάποια επίσημη προσφορά.

Ο Μέρντοκ θέλει να αποκτήσει το 61% του Sky που δεν ελέγχει, επειδή ενδιαφέρεται να πουλήσει στη συνέχεια όλες τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης που κατέχει στην Disney. Η ίδια η Disney έχει εκφράσει ενδιαφέρον για να αγοράσει το ειδησεογραφικό κανάλι Sky News ανεξάρτητα από το εάν θα προχωρήσει το άλλο ντιλ για την εξαγορά του Sky News. Το όλο θέμα έχει λάβει μεγάλες πολιτικές διστάσεις κυρίως στη Βρετανία, όπου πολλοί βουλευτές, περιλαμβανομένου και του πρώην ηγέτη του κόμματος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, έχουν ζητήσει να μην επιτραπεί στο Μέρντοκ να αποκτήσει το κανάλι Sky, παρά τις υποσχέσεις της Fox ότι το Sky News θα παραμείνει ανεξάρτητο, όπως σημειώνει το Reuters.

Οι Αρχές ανταγωνισμού της Βρετανίας αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα εγκρίνουν την εξαγορά του Sky από τη Fox μέχρι τις αρχές του Μαΐου. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθεί έγκριση και από αρμόδιο υπουργείο της χώρας.