Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του Σκοπιανού θεωρείται η εβδομάδα μετά το Πάσχα, με βάση τα όσα προκύπτουν από τις πρώτες συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πληροφορίες εμφανίζουν πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ την Πέμπτη 12 Απριλίου –επισήμως, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει κάνει καμία αναφορά για εξελίξεις στο ζήτημα. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, φέρεται να έχει ήδη ενημερώσει τους δύο υπουργούς Εξωτερικών πως επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να έχουν στα χέρια τους μια αντιπρόταση ο καθένας, έτσι ώστε να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα μπορούσε να προγραμματιστεί και συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στις χθεσινές συναντήσεις του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος. Επειτα από 29 χρόνια ο υπουργός Εξωτερικών πέρασε για άλλη μια φορά το κατώφλι του Περισσού. Ο Κοτζιάς ανήκε στα στελέχη του κόμματος που έφυγαν την περίοδο 89-91 και για όλη τη δεκαετία του ’80 θεωρούνταν ιδεολογικός υπεύθυνος και ως ένας εκ των οργανικών διανοουμένων του Περισσού. Με την τωρινή του ιδιότητα, ωστόσο, συναντήθηκε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα σε εντελώς τυπικό κλίμα, με παρόντες τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, αλλά και τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος. Ο Κουτσούμπας εξέφρασε για άλλη μία φορά τις ανησυχίες του, ενώ ενημέρωσε τον Νίκο Κοτζιά για τις θέσεις του κόμματος.

Στη Σεβαστουπόλεως. Σε καλό κλίμα διεξήχθη και η συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποδέχτηκε τον Κοτζιά στο γραφείο του στη Σεβαστουπόλεως, συνοδευόμενος από τον πρέσβη ε.τ. Γιάννη Κακλίκη και τον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Θεοδωράκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.

Ο Θεοδωράκης επανέλαβε στον υπουργό Εξωτερικών τη θέση του Ποταμιού και του Κινήματος Αλλαγής για το Μακεδονικό, τονίζοντας ότι ελπίζει η αναλυτική ενημέρωση Κοτζιά για την πορεία των διαπραγματεύσεων να είναι και ειλικρινής.