Ψηφιακή μορφή αποκτούν και επίσημα τα δημόσια έγγραφα και η διακίνησή τους. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην από κοινού παρουσίαση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης του «Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων Δημοσίου».

Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί και είναι σε ισχύ 54.913 ψηφιακά πιστοποιητικά για δημοσίους υπαλλήλους, επιχειρήσεις και επαγγελματικές ομάδες.

«Τα δημόσια έγγραφα μέσω της ψηφιοποίησής τους μετατρέπονται σε ανοιχτά δεδομένα, προσβάσιμα άμεσα σε όλους, διευκολύνοντας την έρευνα, την ανάπτυξη, την οικονομία. «Δεν είναι πια σωροί από χαρτιά, αλλά πληροφορίες ηλεκτρονικά διαθέσιμες. Όπως απαιτεί η εποχή μας, εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ενιαίας ψηφιακής αγοράς».

Στόχος, σύμφωνα με την κ Γεροβασίλη, είναι η επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των διαδικασιών, η εξοικονόμηση πόρων από το κόστος του χαρτιού και του μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και η αξιοπιστία, η διαφάνεια και η κοινωνική λογοδοσία. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, η Δημόσια Διοίκηση αποκτά πλέον ένα κεντρικό εργαλείο, που θα προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου, διαχείρισης εγγράφων, απλές ροές εργασιών και απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές. «Απαραίτητες, ωστόσο, για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος είναι οι Αναγνωρισμένες Ψηφιακές Υπογραφές», σημείωσε.