Στο πένθος βύθισε την οικογένεια Σκλαβενίτη και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ο ξαφνικός θάνατος χθες το πρωί, σε ηλικία μόλις 53 ετών, του επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές ΑΕ και ενός εκ των τεσσάρων αδελφών Σκλαβενίτη, ιδιοκτητών της ομώνυμης αλυσίδας σουπερμάρκετ, ύστερα από σύντομη νοσηλεία. Σε ένα λιτό ιατρικό ανακοινωθέν χθες το μεσημέρι το Νοσοκομείο Υγεία γνωστοποίησε ότι «ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του Υγεία το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018 και ώρα 22:00 λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β. Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας».

Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία προκαλώντας θλίψη.

Γεννημένος το 1965, μεγάλωσε στον Πειραιά και ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Σκλαβενίτη. Μαζί με τα αδέλφια του Μαρία και Γεράσιμο είχε αναλάβει τη διοίκηση του Ομίλου Σκλαβενίτης, της ιστορικής επιχείρησης η οποία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη, Σπύρο Σκλαβενίτη (πατέρα του εκλιπόντος) και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο αρχικά ως χονδρεμπορικής και στη συνέχεια και λιανεμπορικής όταν το 1969 άνοιξε το πρώτο σουπερμάρκετ στο Περιστέρι. Ο Στέλιος Σκλαβενίτης και τα αδέλφια του ήταν οι συνεχιστές της επιτυχημένης αυτής επιχειρηματικής προσπάθειας και εκείνοι που διαχειρίστηκαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη συγχώνευση με την αλυσίδα Μαρινόπουλος, τη μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο ελληνικό λιανεμπόριο, δημιουργώντας έναν όμιλο επιχειρήσεων με δίκτυο 538 καταστημάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οσοι τον γνώρισαν τον χαρακτηρίζουν ως έναν ταλαντούχο επιχειρηματία, ιδιαίτερα χαμηλών τόνων και συνάμα αξιόλογο άνθρωπο, η απώλεια του οποίου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στην οικογένεια Σκλαβενίτη όσο και στην επιχειρηματική κοινότητα.

Ως υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «ο Στέλιος Σκλαβενίτης δεν ήταν μόνον ένας νέος και δυναμικός επιχειρηματίας που κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την εταιρεία του σε έναν χώρο που κατεξοχήν επλήγη από την κρίση. Το γεγονός ότι στάθηκε δίπλα στους εργαζομένους του σε πολύ δύσκολους καιρούς, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας τους, τον καθιστά υπόδειγμα για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο. Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον τόσο πρόωρο θάνατό του και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του». Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Στέλιου Σκλαβενίτη εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτηση του στο Twitter. «Ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ένας θαυμάσιος, σεμνός άνθρωπος. Δυναμικός επιχειρηματίας με κοινωνικές ευαισθησίες. Η πρώτη έγνοια του ήταν οι εργαζόμενοί του και όχι απλώς η επέκταση των δραστηριοτήτων του. Το κενό θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για την οικογένειά του. Τα συλλυπητήριά μου». Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος εκπροσωπώντας την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. «Η απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη σκορπίζει θλίψη στην οικογένειά του, στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, στους χιλιάδες εργαζομένους στις επιχειρήσεις του, σε ολόκληρη την κοινωνία. Εφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τον άμεμπτο χαρακτήρα του και τη δημιουργικότητά του. Γεμάτος όρεξη για ζωή και προσφορά, ακούραστος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, δραστήριος και αποτελεσματικός όσο λίγοι επιχειρηματίες. Η απώλειά του είναι δυσαναπλήρωτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στη μεγάλη οικογένεια των επιχειρήσεών του, προσθέτοντας ότι επιχειρηματικός κόσμος θα τον θυμάται με θαυμασμό για τη λαμπρή του πορεία ως ανθρώπου και επιχειρηματία και για το ουσιαστικό έργο που αφήνει πίσω του.

«Τους καλούς ανθρώπους τους παίρνει νωρίτερα ο Θεός κοντά Του. Η μνήμη του θα είναι αιωνία στον εμπορικό κόσμο, στους εργαζόμενους και το καταναλωτικό κοινό για όλα τα καλά που προσέφερε απλόχερα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.