Κάθε μέρα γίνεται πιο καθαρό πως η πρωτοβουλία για συνταγματική αναθεώρηση της Φώφης Γεννηματά άνοιξε έναν νέο κύκλο πολιτικών διλημμάτων: Θα μπορούσε ο νέος φορέας να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ; Η θέση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής είναι ξεκάθαρη και κάνει λόγο για αυτόνομη πορεία και προγραμματικές συμφωνίες, όμως οι συζητήσεις για την επαύριον των εκλογών δίνουν και παίρνουν –και όχι μόνο ανάμεσα στα κεντροαριστερά στελέχη. Με το θέμα του Συντάγματος να μπαίνει σταδιακά στο συρτάρι, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, στο Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζονται για τις πιέσεις που θα δεχτούν από δεξιά και αριστερά το προσεχές διάστημα. Το θέμα, άλλωστε, δεν είναι το φλερτ που ήδη δέχονται, αλλά το πώς απαντούν σε αυτό.

Προσώρας, η σπουδή του Αλέξη Τσίπρα να σηκώσει, με τον τρόπο που το έκανε, τον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση –εξαγγέλλοντας κοινοβουλευτικές διαδικασίες για το θέμα στο τέλος του καλοκαιριού –αποδίδεται στην προσέγγιση που επιχειρεί η κυβέρνηση σε κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και τη δημιουργία ενός «προοδευτικού μετώπου» που θα διευκολύνει την αποκόλληση από τους ΑΝΕΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη, από την πλευρά της, έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιδιώκει καμία συμφωνία «κάτω από το τραπέζι», με τα επιτελικά στελέχη να έχουν πλήρη επίγνωση της επικοινωνιακής τακτικής του Αλέξη Τσίπρα. «Οσοι αρνούνται τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνούν ότι η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αποσιωπούν τη δυνατότητα της σημερινής πλειοψηφίας να καθορίσει τα άρθρα της αναθεώρησης μόνη της, ερήμην μας», έγραψε στα «ΝΕΑ» η Φώφη Γεννηματά. Βέβαια, οι «επιθέσεις φιλίας» του Πρωθυπουργού και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά συνοδεύονται από προσπάθειες να σπείρουν επιπλέον έριδες στους παροικούντες το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Βενιζέλος. Κι αυτό συμβαίνει γιατί στον κεντροαριστερό φορέα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για το αν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αξιόπιστος συνομιλητής σε μια τόσο σοβαρή θεσμική διαδικασία. Η απάντηση του Βαγγέλη Βενιζέλου στο «άνοιγμα» του Πρωθυπουργού από το Λαύριο ήταν σαφής: «Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του! Είδαμε όμως τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου». Από την πλευρά του Βενιζέλου, επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία σε κανένα επίπεδο με το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα, προξένησε και την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο με non paper επιτέθηκε εναντίον του για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τονίζοντας πως «με τις απειλές και τις ύβρεις του δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να επιβεβαιώνει πως η απόφαση της ΝΔ για απόσυρση από την αναθεωρητική διαδικασία συνδέεται με τη σκοπιμότητα προστασίας του παλαιού πολιτικού συστήματος από τη διαλεύκανση των μεγάλων σκανδάλων των ημερών τής παντοδυναμίας τους».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όμως, απαντά εμμέσως και στη Φώφη Γεννηματά: «Κάποιοι θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος!.. Δεν ζητούν απλώς συναίνεση. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Βενιζέλος, συνεχίζοντας σε εξίσου σκληρό τόνο: «Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση με το οποίο φλερτάρει εδώ και καιρό;».

Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο Βενιζέλος συστήνει στη Χαριλάου Τρικούπη να κρατήσει σκληρή στάση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πεδίο: στις κάλπες για την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή των Πολάκη, Ξανθού και Κουρουμπλή, ο Βενιζέλος δεν χρησιμοποίησε το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής –ρίχνοντας, επί της ουσίας, άκυρο -, αλλά υπερψήφισε κανονικά.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

«Αστικό αλισβερίσι» βλέπει ο Περισσός

Οι διεργασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν αφήνουν αδιάφορο το ΚΚΕ, που πάντως εμμένει στις πάγιες θέσεις του και για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Περισσός, εξάλλου, και τη συγκεκριμένη διαδικασία την ερμηνεύει ως μοχλό της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού αλλά και ως βασική επιδίωξη των «αστικών δυνάμεων» με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού «εντός των τειχών». Με νόημα στελέχη του ΚΚΕ λένε πως «στο φόντο διαφόρων σεναρίων για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τα οποία στην παρούσα φάση διαψεύδονται από τους κυβερνητικούς εταίρους, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε απαντητική επιστολή στη Φώφη Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση, μέσω της οποίας συντηρεί το αστικό αλισβερίσι». Για το ΚΚΕ η όποια συνταγματική αναθεώρηση απλώς αναμορφώνει το αστικό πολιτικό σύστημα σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση.