Η πόλη Τιλκάρα βρίσκεται στην επαρχία Χουχούι, στα βόρεια της Αργεντινής. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 2.465 και απέχει από τη Μαδρίτη 9.561,66 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για δύο σημεία του χάρτη που ενώθηκαν νοητά τις τελευταίες ώρες με την ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, σε μία σύμπτωση που ίσως αποδειχτεί προφητική.

Οταν η Αλμπισελέστε γνώριζε μία από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία της με σκορ 6-1 από την Ισπανία στο Γουάντα Μετροπολιτάνο την Τρίτη το βράδυ, οκτώ παίκτες της ομάδας του 1986 που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα του Μεξικού ταξίδευαν στην Τιλκάρα. Οι Χοσέ Λουίς Μπράουν, Οσκαρ Αλφρέδο Γκαρέ, Νέρι Πούμπιδο, Κάρλος Ντάνιελ Τάπια, Εκτορ Ενρίκε, Χούλιο Ολαρτικοετσέα, Σέρχιο Μπατίστα και Ρικάρντο Τζιούστι επέστρεψαν στον τόπο όπου είχαν προετοιμαστεί για τη σημαντικότερη στιγμή της ποδοσφαιρικής τους καριέρας. Εκεί τους υποδέχτηκε κλαίγοντας η Σάρα Βέρα, η γυναίκα που είχε νοικιάσει το σπίτι της στην ομάδα.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο προπονητής της ομάδας Κάρλος Μπιλάρδο είχε επισκεφτεί την τοπική εκκλησία και είχε κάνει τάμα στην Παρθένο της Πούντα Κοράλ, τη «Μαμά των λόφων», πως αν κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα επιστρέψει μαζί με τους παίκτες του. Η Αργεντινή αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια αλλά η ομάδα δεν επέστρεψε ποτέ. Τα χρόνια πέρασαν και η Αργεντινή δεν κατάφερε να διακριθεί ξανά. Κάποιοι μίλησαν για «κατάρα» λόγω της αθέτησης της υπόσχεσης. Τελικά, ύστερα από 32 χρόνια ο Μπιλάρδο και οκτώ παίκτες επέστρεψαν στην Τιλκάρα με τη βοήθεια χορηγών του Μουντιάλ, έχοντας μάλιστα μαζί τους και το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Οι κάτοικοι τους επιφύλαξαν υποδοχή ηρώων, ενώ δόθηκε και φιλικός αγώνας. Το αποκορύφωμα ήταν η φωτογραφία στην πλατεία της πόλης, με τους παίκτες να σηκώνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στο περιθώριο αυτής της επίσκεψης ο Μπατίστα αποκάλυψε πως δεν είχε γίνει ποτέ κανένα τάμα και την ιστορία πιθανόν την είχαν εμπνευστεί οι κάτοικοι, φορτώνοντάς τους ένα βάρος που δεν ήταν δικό τους. Ο Τζιούστι είπε πάντως πως ο Μέσι δεν εξαρτάται από την Παναγία για να κατακτήσει το τρόπαιο.

«Ο μόνος λόγος»

Κανείς δεν ξέρει αν σκέφτεται το ίδιο και ο αρχηγός της σημερινής ομάδας μετά τη συντριβή της Αλμπισελέστε από τους Ισπανούς την οποία παρακολούθησε από την εξέδρα. Ο Τύπος της χώρας σταύρωσε τους παίκτες. Οχι όμως και ο Μαραντόνα, ο τελευταίος αρχηγός της Εθνικής που σήκωσε το τρόπαιο το 1986: «Το μόνο που απομένει τώρα είναι να βελτιωθούμε. Εμπρός Αργεντινή». Ενα άλλο μέλος της ομάδας του 1986, ο Χόρχε Βαλντάνο, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα καταστροφικό: «Η Αργεντινή έχει να ανέβει έναν γολγοθά από σήμερα μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μέσι είναι ο μόνος λόγος για τον οποίον κάποιος λέει πως η Αργεντινή έχει πιθανότητα να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο».