Η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θ’ ανοίξουν τον δρόμο για οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων, το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο 11ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη και δήλωσε πως παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Εστειλε μήνυμα συνεννόησης στην κεντρική πολιτική σκηνή και ταυτόχρονα έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις υποθέσεις διαφθοράς και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της για να έρθει η κάθαρση και η δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση. Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα από μια συμφωνία που να λύνει το πρόβλημα.

«Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι»

«Σήμερα μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει. Το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018. Σε επίπεδο ανάπτυξης, σε επίπεδο μείωσης της ανεργίας, σε επίπεδο αξιοπιστίας της οικονομίας και της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο τους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους, με την ένταξη 2.5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο ΕΣΥ, την αναδιανομή του υπερπλεονάσματος για δύο συνεχόμενες χρονιές, τα σχολικά γεύματα, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και άλλες πολλές παρόμοιες παρεμβάσεις.

«Δεν θα σταματήσουμε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις παρά τις δυσκολίες, γιατί για εμάς δεν έχει σημασία μόνο να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά να ευημερούν οι άνθρωποι. Και δε θα ησυχάσουμε μέχρι την στιγμή που θα σιγουρευτούμε ότι η ανάσα που παίρνει πλέον η οικονομία, θα γίνει αισθητή σε όλους τους πολίτες», τόνισε.

«Βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, που πλέον κανείς δεν θα καταστρώσει για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλει, αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής», είπε ο Πρωθυπουργός.

Τρεις πυλώνες ανάπτυξης

Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

-Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα. Ετσι ώστε η χώρα να διασφαλίσει την αυτόνομη πορεία της.

-Ο δεύτερος είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

-Ο τρίτος είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Τα σχέδια για την επόμενη μέρα

«Σχεδιάζουμε, λοιπόν, την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά όμως τώρα πια, από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Αυτές τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις που όλοι εδώ γνωρίζουμε πολύ καλά και οι οποίες, οφείλω να πω, έχουν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη. Είναι το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στη χρεοκοπία. Αυτό το παρελθόν, οφείλουμε να το αφήσουμε οριστικά πίσω μας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, λέγοντας: «Οφείλω να πω εδώ, ότι μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να επιτεθεί στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης.

»Δηλαδή την επιλογή γραμματέων των υπουργείων, με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή δημόσια προκήρυξη. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση, γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους-λάφυρο του κόμματος που κυβερνά».

Αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε πως «έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να μιλήσει, όχι μόνο για την επιλογή του να ξηλώσει τους νόμους και τις διαδικασίες αποκομματικοποίησης του κράτους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρίτου προγράμματος, αλλά εμμέσως να μιλά και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από τον ΑΣΕΠ και με απόλυτη τήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων.

»Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει καθαρά τη θέση του για τη δημόσια διοίκηση και ειδικότερα για τις απολύσεις στο Δημόσιο, όπως και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση. Που αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Κάθαρση και δικαιοσύνη

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φαίνεται πως αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια «έχουν ακόμη σχέδιο να μας ξαναφέρουν πίσω στις σκληρές, ανάλγητες, ταξικές επιλογές που με πρόσχημα την κρίση, με ευχαρίστηση εφάρμοζαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης λεηλασίας το 2010-2014».

Και σημείωσε: «Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και θα βρει την Ελλάδα απαλλαγμένη από τον νεοφιλελεύθερο δογματισμό, απαλλαγμένη από τον κοινωνικό δαρβινισμό, απαλλαγμένη, όμως, και από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και στη διαπλοκή…

»Διότι η διαφθορά ήταν μια από τις αιτίες που οδηγηθήκαμε ως εδώ και αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και δέσμευση απέναντι στους πολίτες, όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έρθει κάθαρση και η δικαιοσύνη», τόνισε.

Και συνέχισε: «Είναι δέσμευση και ταυτόχρονα λαϊκή επιταγή και εντολή. Γι αυτό, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δε πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε. Ολες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη, απερίσπαστη, θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

«Πρωτεύουσα της Βαλκανικής συνανάπτυξης η Θεσσαλονίκη»

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη η πρωτεύουσα της βαλκανικής συνανάπτυξης, πρωτεύουσα της εξωστρέφειας και κεντρική πύλη της βαλκανικής περιφέρειας, είπε ο κ. Τσίπρας. «Με βάση τη δυναμική που της δίνουν η γεωγραφική της θέση και το τεράστιο πολιτιστικό της κεφάλαιο. Και μέσα από μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας και σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού με όλες τις γειτονικές μας χώρες».

«Μόνο οφέλη για την Κ. Μακεδονία από μια λύση στο ονοματολογικό»

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, που από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική της κυβέρνησης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας.

«Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ειδικά, μόνο οφέλη μπορεί να έχουν από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι όσοι πραγματικά έχουμε όραμα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη ν’ απογειωθεί, αυτό το καταλαβαίνουμε καλά, ανεξάρτητα το πώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας τοποθετούμαστε. Αλλά ορισμένες φορές είμαστε πιο χρήσιμοι στο τόπο όταν λέμε την αλήθεια που πιστεύουμε στον λαό, και όχι αυτά που νομίζουμε ότι θα του αρέσει να ακούσει».

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση».

Και παρατήρησε: «Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας, και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Γιατί μια τέτοια λύση που δεν θα αφήνει ουρές στο μέλλον, είναι που θα δώσει τη δυνατότητα στους λαούς μας να προχωρήσουν ειρηνικά στον δρόμο της συνεργασίας και της συνανάπτυξης.

»Και σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, όχι γιατί πιεζόμαστε από κανέναν, αλλά γιατί έτσι θεωρούμε σωστό. Θέλουμε μια λύση που θ’ αντέξει στον χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα.

»Γι’ αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του συντάγματος της γείτονος. Γιατί εμείς στα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν κινούμαστε με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος, αλλά με κριτήριο το εθνικό όφελος.

»Θα κάνουμε, όχι αυτό που ορίζει το κομματικό συμφέρον, αλλά αυτό που ορίζει το εθνικό συμφέρον. Και ελπίζουμε και η άλλη πλευρά ν’ ανταποκριθεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί αν για μας είναι μια φορά εθνικά ωφέλιμο να έχουμε λύση, γι’ αυτούς, όπως ξαναείπα, είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας. Και εύχομαι να το κατανοήσουν και να έχουν τη δύναμη να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις, που είναι όμως αναγκαίες».

Για τη Βιομηχανία Ζάχαρης και την επένδυση χρυσού

Σχετικά με τη Βιομηχανία Ζάχαρης, διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι τευτλοπαραγωγοί θ’ αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους. Ταυτόχρονα είπε ότι η κυβέρνηση, αυτή την στιγμή, βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, με όρους που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο μέτρο της εγκατάστασης νέων αγροτών, πρόκειται να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2300 που έχουν ήδη ενταχθεί, θα μπουν στο πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200.

Για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους το δημόσιο συμφέρον».

Για την ΕΥΑΘ και το γήπεδο του ΠΑΟΚ

Για την ΕΥΑΘ επισήμανε ότι το 50,1% της επιχείρησης μένει στο δημόσιο και συνεπώς διασφαλίζεται ο στόχος των κινημάτων να παραμείνει η εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο. «Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα. Και το αγαθό αυτό σκοπεύουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά, στην προσεχή αναθεώρηση», δήλωσε, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση αναζητά επενδυτικές λύσεις για το 24% της επιχείρησης. Στήριξε, επίσης, την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της, καθώς και την αποτελεσματικότητά της, με προσλήψεις 150 ατόμων μόνιμου προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας έχει ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του. Για τον σκοπό αυτό εξετάζονται ήδη θετικά περαιτέρω αιτήματα του συλλόγου, από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το υπουργείο Περιβάλλοντος».

«Ανταπόκριση στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια»

Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να γίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε σειρά έργων που ολοκληρώθηκαν και άλλα που βρίσκονται υπό εκτέλεση, ή προγραμματίζονται στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εξέπληξε η ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια κι έστειλε μήνυμα και προς την κεντρική πολιτική σκηνή για συνεννόηση, λέγοντας:

«Στη συζήτηση αυτή, η κυβέρνηση προσέρχεται απροκατάληπτα. Χωρίς να ζητά πολιτικά διαπιστευτήρια από κανέναν. Και δεν προωθεί καμία άλλη ατζέντα, πέρα από την κοινή δουλειά και τη διαβούλευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της κάθε Περιφέρειας.

»Δεν μας ενδιαφέρει αν οι συνομιλητές μας, εκπρόσωποι της περιφέρειας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών και των κοινωνικών φορέων, είναι αριστεροί, νεοδημοκράτες, ή ότι άλλο θέλουν. Μας ενδιαφέρει να γίνεται παραγωγική συζήτηση, να βρίσκουμε από κοινού λύσεις σε προβλήματα και να βάζουμε σε ράγες την περιφερειακή ανάπτυξη.

»Και νομίζω ότι θα ήταν ευχής έργο για όλους μας, να κατακτήσουμε τέτοιους όρους συνεννόησης και στο κοινοβούλιο της χώρας και στην κεντρική πολιτική σκηνή».