«Mακεδονικό μπαϊράκι» εκ του ασφαλούς σηκώνει ο Πάνος Καμμένος, την ώρα που διαφαίνεται ότι η προσπάθεια για μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ βρίσκεται πιο κοντά σε αδιέξοδο. Ο κυβερνητικός εταίρος όχι μόνο εξέφρασε την άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν μια λύση με τον όρο «Μακεδονία», αλλά προειδοποίησε το Μαξίμου ότι θα επιχειρήσει να την μπλοκάρει κιόλας.

«Για να έρθει πρόταση στη Βουλή για το Σκοπιανό, θα πρέπει τα Σκόπια να πάνε σε αναθεώρηση του Συντάγματος και αυτό συνεπάγεται εκλογές στη γείτονα. Αν αναθεωρήσουν το Σύνταγμά τους, τότε και μόνο τότε θα έρθει πρόταση για το όνομα στη Βουλή.Μια τέτοια πρόταση θα την καταψηφίσουμε. Και αν χρειαστεί, τότε και με άλλο τρόπο θα μπλοκάρουμε τη διαδικασία» ανέφερε χθες («AΝΤ1»), κινούμενος σχεδόν με τη βεβαιότητα ότι το Σκοπιανό δεν πρόκειται να απασχολήσει την παρούσα Βουλή.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «σιγοβράζει» η γκρίνια για την τακτική Καμμένου και πολλοί εμφανίζονται έτοιμοι να του χρεώσουν μια πιθανή απώλεια της ευκαιρίας για λύση στο Μακεδονικό, καθώς εκτιμούν ότι ήταν η δική του άρνηση και η δημόσια διαφοροποίηση που έδωσαν το έναυσμα για σκληρή στάση από τα άλλα κόμματα, υπό το βάρος του πολιτικού κόστους.

«Εγώ αποφασίζω». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας αφήνει να διαφανεί και το ψυχροπολεμικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Φώτη Κουβέλη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή οριοθέτησε «τον χώρο του» δηλώνοντας αρκετές φορές ότι αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Η χθεσινή αντίδραση του Πάνου Καμμένου επιβεβαίωσε τουλάχιστον την καχυποψία και την ενόχλησή του.

«Εγώ αποφασίζω» απάντησε επί της ουσίας στον Κουβέλη, επιστρέφοντας και το καρφί στον αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος είχε αποδώσει σε «υπερτροφικό λόγο» του υπουργού τη ρητορική περί ομηρείας για το θέμα των δύο στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη. «Την πολιτική του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τη χαράζω εγώ, σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε με δηκτικό ύφος: «Ο καθένας μπορεί να κάνει τα δικά του σχόλια, αλλά ο στόχος είναι να γυρίσουν οι δύο Ελληνες. Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνεργαζόμαστε άριστα».

Ο αναπληρωτής υπουργός, ωστόσο, λίγο αργότερα απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά, αναφέροντας στο δημόσιο ραδιόφωνο ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ένταση στη συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο, την οποία χαρακτήρισε «πάρα πολύ καλή, εξαιρετικά συστηματική». Οπως είπε, «δεν υπάρχει κανένα τέτοιοθέμα, σαν εκείνα μάλιστα που θέλουν κάποιες πλευρές από τον χώρο της αντιπολίτευσης ή και από μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν.Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική».

Ο… ΧΡΗΣΜΟΣ. Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε και ένας χρησμός στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, στον οποίο προχώρησε ο υπουργός Αμυνας. Ερωτηθείς για τη μείωση των συντάξεων (από 1/1/2019) που έχει εγκριθεί από τη Βουλή, ο Καμμένος ανέφερε ότι η αίσθησή του είναι πως θα πάμε σε εκλογές χωρίς περικοπή στις συντάξεις.