Τερματίστηκε η αμφιλεγόμενη προσπάθεια της Aegean Marine Petroleum Network (AMPN) να εξαγοράσει εταιρεία η οποία ανήκει στον ιδρυτή της AMPN, Δημήτρη Μελισσανίδη, σύμφωνα με τον ιστότοπο TradeWinds.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, η ναυτιλιακή εταιρεία AMPN, που είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο και δραστηριοποιείται στον ανεφοδιασμό πλοίων και στη διαχείριση τάνκερ, ανακοίνωσε ότι δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες εγκρίσεις για να κλείσει η συμφωνία πριν από την προθεσμία που είχε οριστεί για τις 27 Μαρτίου, όπως προέβλεπε το ντιλ.

Τον προηγούμενο μήνα η Aegean συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων πλοίων HEC Europe έναντι 367 εκατ. δολαρίων. Το ντιλ που περιλάμβανε  έκδοση νέων μετοχών θα έδινε στον Μελισσανίδη τον έλεγχο του 33% της Aegean Marine.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία και τρεις ακτιβιστές – μέτοχοι που διαφωνούσαν με το ντιλ ξεκίνησαν συνομιλίες για να καταλήξουν σε συμβιβασμό, με στόχο να λύσουν τις διαφορές τους όι οποίες έχουν φτάσει στα αμερικανικά δικαστήρια. Εγγραφα που κατατέθηκαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναστείλουν τις δικαστικές διαδικασίες μέχρι τις 12 Απριλίου, αναφέρει ο ιστότοπος TradeWinds. Η περιοριστική εντολή που έχει εκδώσει ομοσπονδιακή δικαστής στη Νέα Υόρκη μπλοκάροντας προσωρινά την εξαγορά της HEC Europe από την Aegean Marine Petroleum, εξακολουθεί να ισχύει.

Τον δικαστικό αγώνα ξεκίνησαν τρεις μέτοχοι οι οποίοι κινήθηκαν νομικά κατά της Aegean Marine και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η προσπάθεια να εξαγοραστεί η HEC Europe από την Aegean Marine Petroleum.

Στους ενάγοντες περιλαμβάνεται η εταιρεία RBM Holdings, η οποία ελέγχει το 4,5% των μετοχών της Aegean Marine. Επενδυτές που κατέχουν συνολικά μερίδιο 12,8% έχουν προσπαθήσει να ορίσουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην εταιρεία και να σταματήσουν τη συμφωνία για τη HEC.Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι ο συγχρονισμός του ντιλ είναι τέτοιος ώστε να μπορέσει ο Μελισσανίδης να αποκτήσει ξανά σημαντικό μερίδιο της Aegean Marine. Η Aegean έχει απορρίψει όσα ισχυρίζονται οι ενάγοντες λέγοντας ότι η συμφωνία με την HEC αποτελεί μια καλή ευκαιρία να παρέχονται υπηρεσίες ανεφοδιασμού πλοίων και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων από την ίδια εταιρεία. Η συμφωνία συμβιβασμού δεν επέτρεψε στην Aegean Marine να αλλάξει τη σύσταση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Εδωσε όμως στην RBM Holdings πρόσβαση σε οικονομικά στοιχεία που αφορούν τις εταιρείες (due diligence). Τα στοιχεία αυτά έχει συγκεντρώσει η χρηματοπιστωτική εταιρεία Clarksons Platou Securities, η οποία έχει αναλάβει τον ρόλο συμβούλου της Aegean στη συναλλαγή, σύμφωνα με τον ιστότοπο TradeWinds.