Παλαιές κατοικίες και μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα προτιμούν οι αγοραστές ακινήτων. Εξι στις δέκα κατοικίες που πωλήθηκαν το 2017 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και πάνω από τις μισές στη Θεσσαλονίκη ήταν παλαιές άνω των 25 ετών και μεσαίας επιφάνειας 70 – 110 τετραγωνικών μέτρων. Στα αζήτητα βρίσκονται νεόδμητα ακίνητα άνω των 150 τ.μ., καθώς οι τιμές πώλησής τους παραμένουν υψηλές και αποτρέπουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Η κτηματαγορά, έπειτα από μια δεκαετία κατάρρευσης, αρχίζει να εμφανίζει δειλά σημάδια ανάκαμψης. Κάτι αρχίζει να κινείται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/ΜΑΧ, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν κατά μέσο όρο οριακή αύξηση της τάξεως του 1%, αποδεικνύοντας ότι οι σταθεροποιητικές τάσεις της προηγούμενης χρονιάς εξελίσσονται σταδιακά σε αυξητικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ρόλο στην πορεία της αγοράς ακινήτων αναμένεται να παίξει και η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι νέες τιμές ανάλογα με το πόσο και το πού θα αυξηθούν ή θα μειωθούν, θα επηρεάσουν την τοπική αλλά και τη συνολική κτηματαγορά διαμορφώνοντας νέες τάσεις ανάλογα τα ποσοστά αναπροσαρμογής.

Με βάση τα στοιχεία της RE/MAX:

–Σε ολόκληρη την επικράτεια, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 1%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των παλαιών ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 1,1%, ενώ των νέων ακινήτων κατά 1%. Περίπου το 93% των πωληθέντων ακινήτων ατορούσε κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες/ μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα αποτέλεσαν το 3% και το 4% αντίστοιχα.

– Στην περιοχή της Αττικής, στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε αύξηση 1,2%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε μια ελάχιστη μείωση κατά 0,3%. Στην Αττική, το 83% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα – αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 7%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 10% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

– Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 1,1%, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης αυξήθηκαν κατά 1%. Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (98%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 2% σε οικόπεδα.

– Στην υπόλοιπη χώρα, στα μεταχειρισμένα δεν σημειώθηκε μεταβολή, ενώ στα νέα ακίνητα υπήρξε άνοδος κατά 1,6%.

– Το ενδιαφέρον των αγοραστών στρέφεται στις παλαιές κατοικίες άνω της πενταετίας με το ποσοστό να φθάνει το 93%, έναντι των νεόδμητων και νέων μέχρι πενταετίας που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 7%. Εντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (24% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη, στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών, άνω των 30 ετών (47%).

– Στην Αττική, πάνω από έξι στα δέκα ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω της 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας) συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν μόλις το 15% των προτιμήσεων. Οσον αφορά τα ακίνητα ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε στο 17%.

– Στη Θεσσαλονίκη, στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας, με ποσοστό 62%, δηλαδή πάνω από τις μισές κατοικίες που συναλλάσσονται. Ακίνητα νεότερα της 5ετίας προτιμήθηκαν μόλις από το 5%, ενώ περίπου 1 στα 6 που προτιμήθηκαν ήταν ακίνητο από 6 ώς 15 ετών (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 17% αφορούσε ακίνητα 16 έως 25 ετών.

– Στην Αττική, προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71 – 110 τ. μ.) από τους 4 στους 10 (41%), οι μικρές κατοικίες (1 – 50 τ.μ. και 50 – 70 τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (35%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από 10%.

– Στη Θεσσαλονίκη, η κατηγορία με τη μεγαλύτερη απήχηση ήταν από 71 έως 110 τ.μ., που την προτίμησαν επίσης 4 στους 10 αγοραστές (43%), με δεύτερη επιλογή (19%) τα διαμερίσματα 51 – 70 τ.μ., όπως και τα διαμερίσματα ώς 50 τ.μ. που επίσης προτιμήθηκαν από έναν στους 5 (19%), ενώ ένα ποσοστό 8% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150 τ.μ.