Δύο οδικές αρτηρίες μπλόκαραν την Τρίτη αυτονομιστές στην Καταλωνία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη την Κυριακή στη Γερμανία του πρώην προέδρου της αυτόνομης ισπανικής περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν και για την φυλάκιση άλλων στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος στην Ισπανία.

Η ισπανική αστυνομία επενέβη για να άρει το μπλόκο των καταλανών αυτονομιστών που είχαν διακόψει από το πρωί την κυκλοφορία στον οδικό άξονα AP-7 που συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία.

Εκτός της AP-7, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από τους διαδηλωτές στον αυτοκινητόδρομο A-2 που συνδέει την Καταλονία με τη Σαραγόσα και στον N340 που συνδέει την Καταλωνία με τη νοτιο-ανατολική ακτή της Ισπανίας , καθώς και γύρω από την περιοχή της Λέιντα.

Δύο κεντρικοί οδικοί άξονες στη Βαρκελόνη ήταν επίσης αποκλεισμένοι νωρίς το πρωί.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν από τις «Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας» και ριζοσπαστικές οργανώσεις που ανακοίνωσαν χθες κύκλο «διαρκών» εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

«Με τις τελευταίες φυλακίσεις και τη σύλληψη του προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, φαίνεται ξεκάθαρο ότι έχουμε περάσει το σημείο της μη επιστροφής», δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες.

Εννέα Καταλανοί, στελέχη του αυτονομιστικού στρατοπέδου, είναι προφυλακισμένοι στη Μαδρίτη, κατηγορούμενοι για στάση για τον ρόλο τους την απόπειρα απόσχισης στις 27 Οκτωβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος Κάρλες Πουτζντεμόν, που διώκεται για στάση και έχει εκδοθεί εναντίον του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη την Κυριακή στη Γερμανία και κρατείται εν αναμονή της απόφασης της γερμανικής δικαιοσύνης για την έκδοσή του ή μη στην Ισπανία.