Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει «να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Τουρκία» στο θέμα της Συρίας, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών, των συμμάχων της Ουάσινγκτον, ανάφερε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του .

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλτν Τράμπ μίλησε για αυτήν την πρόθεσή του στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της συριακής κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική». Παρά τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τον κουρδικό θύλακα του Αφρίν και στοχεύουν πλέον να προωθηθούν στη Μανμπίτζ, άλλον έναν κουρδικό θύλακα όπου σταθμεύουν πολλοί αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η τύχη της Μανμπίτζ συζητιέται παρασκηνιακά μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων διπλωματών μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, η οποία δεν κατέληξε σε κάποια λύση στην κρίση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τραμπ μίλησε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο για τις «εμπορικές πρακτικές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.