Πολύ πιο προχωρημένες και από τις υπάρχουσες πληροφορίες που διαθέτει η Αθήνα φαίνεται ότι είναι οι σκέψεις της Ουάσιγκτον για την αναδιάταξη των στρατιωτικών της δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γνωστή ιστοσελίδα DEBKAfile, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει δύο παράλληλες και αλληλοσυνδεόμενες κινήσεις. Η πρώτη είναι η μεταφορά της μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Αλ-Ουντάιντ από το Κατάρ στη Σαουδική Αραβία. Η δεύτερη, η οποία αφορά άμεσα και την Ελλάδα με ορισμένα στοιχεία να αναφέρονται και σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Βήματος», είναι η μεταφορά της βάσης του Ιντζιρλίκ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και ενός μέρους της στη βάση της Ανδραβίδας.

Οπως προκύπτει, η απόφαση για τη μεταφορά της μεγάλης βάση του από το Αλ-Ουντάιντ στη Σαουδική Αραβία φαίνεται να πάρθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πρόσφατα είχαν στον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου πρίγκιπας Μουχάμεντ μπιν Σαλμάν. Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι εξαιτίας της στάσης που τηρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και της συνεργασίας του με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι (η Τουρκία έχει εγκαταστήσει στρατιωτική βάση στο Κατάρ), η Ουάσιγκτον προωθεί ταχύτατα την απεμπλοκή της και από το Ιντζιρλίκ.

Οπως προαναφέρθηκε, η μεταφορά υποδομών αλλά και αεροσκαφών από το Ιντζιρλίκ σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και η εξέταση από το αμερικανικό Πεντάγωνο της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας ως πιθανής αντικαταστάτριας μέρους των υποδομών της βάσης, προβάλλεται από την ιστοσελίδα ως δεδομένη. Την ίδια στιγμή, οι υποδομές από το Αλ-Ουντάιντ θα μεταφερθούν στην αεροπορική βάση Πρίγκιπας Σουλτάν, σε απόσταση 77 χιλιομέτρων νοτίως του Ριάντ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και πριν από περίπου 15 χρόνια αυτή ήταν η κύρια αμερικανική βάση στην περιοχή του Κόλπου. Αργά χθες το βράδυ, η εταιρία Central Command των ΗΠΑ, στην οποία υπάγονται οι δύο βάσεις, ανάρτησε tweet σύμφωνα με το οποίο οι βάσεις δεν φεύγουν. Απέφυγε να διαψεύσει, ωστόσο, ότι έχουν ήδη μεταφερθεί από το Ιντζιρλίκ αεροσκάφη ή προσωπικό, ενώ κατά την εκτίμηση στρατιωτικών παραγόντων η αναφορά της αμερικανικής εταιρίας έχει να κάνει με την πλήρη απομάκρυνση των δύο βάσεων.