Για τον Νίκο Φίλη και την ιδιότυπη… βεντέτα του με την Εκκλησία στο θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, οι οργισμένες δηλώσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσαν στη χθεσινή ημέρα αξία! Και αυτό γιατί σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Παιδείας, με αιχμή το θέμα των Θρησκευτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αντικαταστάτης του Κώστας Γαβρόγλου και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των δικαστών του ΣτΕ επειδή έκριναν αντισυνταγματικές τις αλλαγές Φίλη στα σχολεία. Βέβαια ο Νίκος Φίλης τελικά αντικαταστάθηκε.

Το θέμα όμως παράλληλα ανέδειξε και ακόμη ένα χάσμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, η Νεολαία των οποίων τάχθηκε υπέρ του ΣτΕ.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μίλησε χθες για «κύμα σκοταδισμού» και υπονόησε την ύπαρξη αντιπαλότητας μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών του ΣτΕ. Σε συνέντευξή του, μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η συστηματικότητα ορισμένων αποφάσεων και κυρίως η πολιτική τους αποτίμηση δείχνουν ότι κάτι υπάρχει στον αέρα».

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε χθες: «Σεβόμαστε πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αυτό το θέμα έχει μια συνέχεια. Εχουμε συμφωνήσει με το υπουργείο η Εκκλησία και η Πολιτεία να συνεχίσουν την συνεργασία τους, ώστε αυτό που θα βγει στο τέλος να γίνει βιβλίο».

Επί της ουσίας, ωστόσο, δεν αλλάζει κάτι στη διδασκαλία των Θρησκευτικών, ενώ παραμένουν σε ισχύ οι «φάκελοι» που έστειλε φέτος το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία.

Σε χθεσινή συνέντευξή του ο Νίκος Βούτσης μίλησε για «συντηρητικές νοοτροπίες οι οποίες γίνεται προσπάθεια από ορισμένες πλευρές να επιβληθούν. Εχει τεθεί πολλές φορές το δίλημμα για την Ελλάδα αν θα είναι μια Ελλάδα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και συντηρητικής αναδίπλωσης σε όλες τις εκφάνσεις και στα εθνικά ζητήματα και στη σχέση Κράτους – Εκκλησίας ή θα είναι πραγματικά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα προσπαθήσει να ορθοποδήσει» δήλωσε. Ο ίδιος ο Φίλης, από την πλευρά του, μίλησε για δικαστές που «υιοθετούν απόψεις ακραίων φονταμενταλιστών».

ΝΕΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ.Πάντως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες διαφώνησαν με τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του κόμματος ανακοίνωσε ότι «ο σεβασμός στην πίστη και στην παράδοση του Ελληνισμού δεν αποτελεί συντήρηση».

«Για άλλη μία φορά το υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά «κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας»» ανακοίνωσε η ΝΔ μέσω της τομεάρχου Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Το Ποτάμι δήλωσε ότι «η απόφαση του ΣτΕ είναι ένα άλμα προς τα πίσω. Αποφάσεις τέτοιου χαρακτήρα παραπέμπουν σε ερμηνείες της δεκαετίας του ’50, σύμφωνα με τις οποίες η διδασκαλία των Θρησκευτικών πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα». Την ανάγκη διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας υπογράμμισε το ΚΚΕ.