Μονίμως χαμογελαστός. Σήμα κατατεθέν, όπως οι αμέτρητες κούρσες του στο αριστερό κουλουάρ. Ενα παιδί έξω καρδιά που όταν μεγαλώσει θέλει να… γίνει «Μαρσέλο και να αγωνιστώ στην εθνική ομάδα». «Ενας φανταστικός ποδοσφαιριστής» όπως δηλώνει με σιγουριά ο Ερβιν Φαν Ντε Λόι, ο –πρώην –τεχνικός της Βίλεμ που προφανώς έχει βάλει το χεράκι του ώστε ο Κώστας Τσιμίκας να πραγματοποιεί φέτος στο ολλανδικό πρωτάθλημα μια καταπληκτική σεζόν. Ισως ο καλύτερος λιγότερο προβεβλημένος λεγεωνάριος για το 2018. Οι αριθμοί του λένε την αλήθεια (30 συμμ., 3 γκολ, 3 ασίστ). Δεν λένε όμως πως ο 21χρονος αριστερός μπακ είναι πλέον σε τέτοια αγωνιστική κατάσταση, που ο Ολυμπιακός εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επαναπατρισμού του. Ναι, οι Πειραιώτες θεωρούν ότι ο νεαρός αμυντικός είναι πλέον έτοιμος για το επίπεδο του Ολυμπιακού. Για να διεκδικήσει ώς και τη φανέλα του βασικού. Οι δανεισμοί του σε Εσμπιεργκ (1/2017) και Βίλεμ (6/2017) γέμισαν τις ποδοσφαιρικές μπαταρίες του με συμμετοχές (43 σε Δανία, Ολλανδία) και παραστάσεις. Είναι έτοιμος λοιπόν μαζί με τον Λεονάρντο Κούτρη και τον Εχσάν Χατζισαφί να αναλάβει την ευθύνη για το αριστερό άκρο.

Εκεί όπου ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια παράγει ποδοσφαιριστές πολύ υψηλής ποιότητας με μεγάλες προοπτικές καριέρας. Από το 2010 και έπειτα οι Πειραιώτες έδωσαν τον διάδρομο αυτό σε πρόσωπα άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πέτυχαν διάνα στην περίπτωση του Χοσέ Χολέμπας (Ρόμα, Ουότφορντ) με τον έλληνα άσο να έχει αυτή την εποχή ετήσιο συμβόλαιο άνω των δύο εκατ. ευρώ. Πέτυχαν διάνα επίσης και με τον Αρτούρ Μασουακού (Γουέστ Χαμ) ο οποίος αυτόν τον καιρό βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο –σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο –συλλόγων όπως η Νάπολι και η Γιουβέντους!

Ποδοσφαιρικός χαρακτήρας

Οι δύο από τους είκοσι βασικούς αριστερούς μπακ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου έπλασαν τον ποδοσφαιρικό τους χαρακτήρα στο μεγάλο λιμάνι. Πρώην εξτρέμ που τοποθετήθηκαν κάποια μέτρα πιο πίσω στον αγωνιστικό χώρο όσο χρειάζονταν για να πάρουν την ώθηση που άλλαξε τα χαρακτηριστικά της καριέρας τους.

Λόγος για να καμαρώνουν οι Πειραιώτες είναι και ο Χαράλαμπος Λυκογιάννης ο οποίος μόλις τον Γενάρη μεταγράφηκε στην Κάλιαρι. Ενα παιδί από τα σπλάγχνα του Ολυμπιακού που δόθηκε αρχικά στη Στουρμ Γκρατς δανεικός, έφτασε σε επίπεδο εθνικής ομάδας και τελικώς επέλεξε τη Σαρδηνία. Την Κάλιαρι, η οποία του προσέφερε συμβόλαιο της τάξης του 1,4 εκατ. ευρώ. Με δύο λόγια; Οι Ερυθρόλευκοι μέσα σε οκτώ διαφορετικές σεζόν έχτισαν τρεις σπουδαίες περιπτώσεις αριστερών μπακ, έχουν ήδη στην πρώτη τους γραμμή έναν ακόμη (Κούτρης) που μάλλον αποτελεί την αποκάλυψη της σεζόν. Και φυσικά εξετάζουν πλέον τα δεδομένα και για την επιστροφή του Κώστα Τσιμίκα. Καθόλου άσχημα, δεν νομίζετε;